Praktisk: Renovere gammel båt

Vær realistisk når du pusser opp

Å kjøpe en båt billig og renovere den kan være en rimelig inngangsbillett til sjølivet. Men, hold deg til budsjettet ditt og vær OBS på regelverket.

Publisert Sist oppdatert

Innenfor visse båtsegmenter får man i dag utrolig mye båt for pengene. Selv store snekker fra 80 og 90-tallet kan man i dag få kjøpt for mellom hundre og to hundre tusen kroner. Eller man kan kjøpe enda eldre båter for bare noen titusenlapper. Kjøper man et bra eksemplar, kan det være ganske enkelt å sette en båt i brukbar teknisk stand. Eldre og større prosjekter har en tendens til å «ta av», og før du vet ordet av det har du brukt langt flere kroner enn du noen gang får igjen. Båtens markedsverdi øker nemlig ikke proporsjonalt med kronene du bruker på oppussingen. En fin båt er lettere å selge enn en tilsvarende i dårlig stand, men det følger ikke automatisk noen stor økonomisk gevinst av en større oppgradering av en gammel båt. 

Definér en øvre grense

Vi har gjort den samme feilen to ganger: Kjøpt en gammel og sliten båt, gjennomført en omfattende renovering, og konstatert at vi overskred alle grenser både økonomisk og praktisk – fordi vi ikke hadde bestemt oss for en grense i utgangspunktet. Delvis er det viktig å bestemme seg på forhånd om hvilket teknisk nivå du ønsker å heve båten til. Og delvis må du bestemme deg for hvor mange penger du har tenkt å legge inn i prosjektet. Vår erfaring er nemlig at det ene fører det andre med seg, både med tanke på nødvendige utbedringer, men også i forhold til det estetiske. Når man stripper en båt for innredning eller lager åpninger i skott eller dørk i forbindelse med installasjoner, får man ofte overraskelser. En del av disse overraskelsene må man forholde seg til og utbedre før man kan gå videre til neste fase. Ett eksempel kan være knekte langskipsdragere som vi oppdaget da vi skulle installere ny bensintank i en Sunrise 550. Da måtte vi stive av dragerne, noe som førte til en stor ekstrakostnad. Vår erfaring er også at når man oppgraderer en del av båten, ser det gamle fort veldig gammelt ut. Ett eksempel er beslag, som rekker og kryssholt. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS