Test: Brukt Targa 25

Tidløs prisvinner

Om man søker på www.finn.no og finner en gammel Targa 25, så ligger den høyest i pris av samtlige båter i sin årgang. Men god margin. Det tidløse konseptet har sin menighet og båtene holder seg svært bra, både pris- og kvalitetsmessig.

Publisert Sist oppdatert

Targa 25 er selve ur-Targaen. Den ble lansert i 1979, og kjøpt av Botnia Marin i 1984 som lot båten gjennomgå en massiv produktutvikling. I årene som har fulgt frem til i dag, har konseptet vist seg svært levedyktig, med modeller som spenner fra 23 til 44 fot. Vi kom over en av de første Targa 25 som ble bygd av Botnia Marin. Den har det korte styrhuset som senere ble forlenget, og den har også det opprinnelige skroget som var et modifisert akselskrog med en liten kjøl – en genetisk reminisens på linje med vårt eget haleben: Til større bry enn glede. Ni år etter at Botnia Marin igangsatte produksjonen av Targa 25, fikk båten et nytt skrog som endret sjøegenskapene radikalt til det bedre. Det interessante med selv disse gamle Targa’ene, er imidlertid annenhåndsverdien og kvaliteten. Vi kjenner flere eksempler på Targa 25, i likhet med båten i denne testen, som har overlevd flere motorbytter. Ny motor synes imidlertid å ha liten innvirkning på prisen. En Targa 25 med orginalmotor som har gått 3000 timer ligger fortsatt på i underkant av 500.000 kroner, noe en med ny Volvo Penta D4-260 også gjør.

FAKTA:
Produsent:OY Botnia Marin AB
Konstruktør:-
Byggeperiode:1984-1993
Modellhistorie:
1984-1994:Targa 25 bygget med kort
og langt styrhus.
1994-2015:Nytt skrog. Senere har båten
blitt oppdatert flere ganger.
Vanlige motoralternativer
- alternativ 1:Volvo Penta AQAD40
- alternativ 2:Volvo Penta AQAD41
Gangtid motor:250 timer
Pris som ny i 1986:Ca. kroner
Testbåt sist omsatt for:290.000 kroner
Nyttige linker:www.targa.fi
Bruktbåtkontrakt:www.batmagasinet.no
SPESIFIKASJONER
Største lengde:7,50 meter
Største bredde:2,85 meter
Vekt tørr båt:Ca 2.900 kg
Kapasiteter
- Drivstoff:300 liter
- Ferskvann:- liter
- Septik:- liter
- Varmtvann:- liter
MOTOR OG FREMDRIFT
Motorfabrikat:Volvo Penta
Modellbetegnelse:D4-260
Årsmodell:2013
Drivstofftype:Diesel
Ytelse ahk:260
Ytelse kW:191
Antall sylindere:4
Max turtall ihht produsent:3.500 omdr./min.
Max turtall i test:3.500 omdr./min.
Type fremdrift:Drev
ELEKTRISK ANLEGG
Batteribank:
- type, antall og størrelse (forbruk):Syre 90 Ah
- type, antall og størrelse (start):Syre 90 Ah
Ladespenning i volt forbruk:14,2
Ladespenning i volt start:14,2
Hvilespenning i volt forbruk:Ukjent
Hvilespenning volt start:Ukjent
Merknad:Anbefalt ladespenning er
14,4 volt. Anbefalt
hvilespenning er 12,7 volt på
et fulladet batteri. 11,6 er
kritisk lavt.
NOEN MÅL I CM
Dollbord, bredde:46
Ståhøyde
- styrhus:184
- toalett:-
- lugar:160
Køyemål
- hovedkøye:80x380
- stikkøye:80x3380
FART OG STØYTestet
Max turtall:3.500 omdr./min.
Max fart:30,0 knop
Marsjfart:24,0 knop
Max støy¹):78 dBA
Støy ved marsjfart:77 dBA
¹) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

HVA FÅR DU FOR PENGENE

Når dette skrives i midten av april, ligger det kun én Targa 25 fra 1989 ute på www.finn.no. Den har et prisforlangende på 460.000 kroner med en Volvo Penta AQAD41-motor på 200 hk, noe som var et vanlig motoralternativ i disse båtene. Det samme vil eieren av vår testbåt kunne regne med å få, med en 2013 Volvo Penta D4-260 i motorrommet.

For et sted mellom 450.000 og 500.000 kroner får man da en båt som er rimelig velutstyrt med forholdsvis ny navigasjonselektronikk, VHF, baugpropell og ny motor. Båten er dessuten plastmessig i god stand og trenger bare en grundig vårpuss for å få tilbake gløden. Teknisk er båten i god bruksstand, men noen lekkasjer bør tettes og motorrommet fortjener en grundig rengjøring og fornyelse. Med tanke på at eieren ga 290.000 kroner for båten i 2003, og at han i dag kan regne med å få betydelig mer igjen for den, innebærer at han har hatt tilnærmet gratis båt – til tross for motorbytte! Prisen gjenspeiler også hvordan båten, til tross for omfattende bruk gjennom nesten 30 år, har holdt seg. Alt henger fortsatt rimelig godt sammen, og støynivået ved førerplass på 78 dBA ved toppfart er på nivå med nye båter.

TO KØYER: Under dekk akter er det køyeplass til fire personer i to langsgående køyer. I testbåten var madrassene fjernet på grunn av oppgradering av lugaren.
TO KØYER: Under dekk akter er det køyeplass til fire personer i to langsgående køyer. I testbåten var madrassene fjernet på grunn av oppgradering av lugaren.
LASTEDEKK: Det er få sitteplasser, men rikelig med lasteplass, både på for- og akterdekk på Targa 25.
LASTEDEKK: Det er få sitteplasser, men rikelig med lasteplass, både på for- og akterdekk på Targa 25.

BRUKSEGENSKAPER:

Vår testbåt har det opprinnelige, korte styrhuset med sitteplass til to personer. For øvrig er konseptet likt den senere versjonen med lengre styrhus. Om vi hadde vurdert en Targa 25 hadde vi foretrukket versjonen med lengre styrhus siden man da har sitteplass til fire. Overnattingsfasilitetene vil være de samme, med køyeplass for inntil fire personer i to langsgående køyer i lugaren under dekk akter. Det suverene med båten er imidlertid bruksegenskapene. Eieren av vår testbåt har landsted på en øy, og bruker båten mye til å frakte materialer, og laster den ned på for- og akterdekk. Muligheten til å stenge dørene, skru på varmen, og samtidig lett kunne komme seg ut og bevege seg rundt på dekk er konseptets absolutte styrke. Som lukket båt er den ekstremt enkel å håndtere alene. I forhold til senere versjoner, har båten en annen organisering av stuverommene på dekk. Den har ikke stuverom i kassene foran på sidene som på senere modeller, men derimot i forkant av styrhuset. Her er også stuveplass under fordekket via en luke som ble betydelig større på senere versjoner, samt i et større rom under dørken. Denne første versjonen av Targa 25 ble aldri utstyrt med toalett. Det opprinnelige skroget, som vår testbåt har, er imidlertid det dårligste av samtlige Targa-skrog. Det skyldes ikke minst den lille kjølen, og det er ikke uten grunn at skroget ble endret etter Botnia Marins overtakelse. Båten er mer urolig i sjøen enn senere versjoner, og med en flatere bunn går den også hardere i sjøen. Men i marsjfart rundt 22-23 knop ter den seg ganske bra. Ved toppfart på rundt 33 knop, som den får med den sterke D4-260-motoren, er imidlertid gamle Targa 25 en ganske livlig opplevelse. Fordelen med denne motoren er at båten bykser opp i plan uten den minste anstrengelse.

Båtmagasinets vurdering

Prisutviklingen på denne båten er interessant, og viser med tydelighet at enkelte båter holder seg langt bedre i pris enn andre. At en 30 år gammel 25-foter fortsatt er salgbar for nærmere en halv million kroner, plasserer den i pris-adelen på www.finn.no. Og det er lite som tilsier at denne båten skal synke vesentlig i pris de nærmeste årene. Med ny motor, og for øvrig en båt som teknisk sett er enkel uten mange komponenter som kan gå i stykker, er dette en ypperlig lukket landstedbåt som man lett kan renovere til førsteklasses stand.

HOLDER PRISEN: Targa 25 ligger svært høyt i pris sammenlignet med båter av samme størrelse og årsmodell.
HOLDER PRISEN: Targa 25 ligger svært høyt i pris sammenlignet med båter av samme størrelse og årsmodell.

Teknisk tilstand
• PlastMeget fin i skrog og dekk, nesten uten plastskader. Trenger kun en grundig rubbing og polering. Overbygget er også i god stand, men i akterkant av hytta er det noen sprekker som bør utbedres.
• Motor og fremdriftssystemMed eksakt 250 timer gangtid har båten i praksis ny motor. Får den godt stell, vil den være problemfri mange år fremover.
• Skroggjennomføring/dreneringIkke kontrollert. Tilstand ukjent. Bør kontrolleres.
• Lekkasjer/vannskaderDet var noe vann i dobbeltbunnen og i motorrommet. Ingen vannskader, men lekkasjen bør finnes og tettes.
• Elektronikk/elektriskBåten er utstyrt med VHF og en Humminbird kartplotter og ekkolodd. Alt virker. Båten har imidlertid kun ett 90 Ah batteri. Vi ville har spandert på oss et separat startbatteri i tillegg.
• InteriørInteriøret i styrhuset er delvis fornyet og trukket om. Eieren er også i gang med å renovere lugaren under dekk akter. Interiøret er i grei bruksstand, men bærer preg av å ha 30 år bak seg.

Listen er ingen komplett sjekkliste for bruktbåtkjøp. Den er ment som en huskelapp – med utgangspunkt i kjente feil og mangler ved den aktuelle båtmodellen. Før du kjøper bruktbåt er det viktig at du tar deg god tid til å sjekke båten. Du bør fortrinnsvis også besiktige den på land. Ta med deg en kyndig person dersom du er usikker.