Bruktbåt-test: Comet 780 Kombi Sjark

PROPELL:
Tau i propellen
bør ikke være noe problem. Fra denne
luken har du adkomst til propellen.
PROPELL: Tau i propellen bør ikke være noe problem. Fra denne luken har du adkomst til propellen.
GOD PLASS: Romslig og god plass i kahytten og under dekk. Treverk og stoff bærer
preg av tiden tann.
GOD PLASS: Romslig og god plass i kahytten og under dekk. Treverk og stoff bærer preg av tiden tann.
SYNET BEDRAR: Stor takhøyde og god
romfølelse under dekk.
SYNET BEDRAR: Stor takhøyde og god romfølelse under dekk.
SKALK ALLE LUKER: Blir du overrasket av
uvær er det bare å skalke den solide aluminiumsluken ned til kahytten.
SKALK ALLE LUKER: Blir du overrasket av uvær er det bare å skalke den solide aluminiumsluken ned til kahytten.
BRØNN: På det store dekket er det stor luke
ned til «lasterommet».
BRØNN: På det store dekket er det stor luke ned til «lasterommet».
«NY» MOTOR: I 2000 fikk båten en ny Yanmar
38 hesters dieselmotor.
«NY» MOTOR: I 2000 fikk båten en ny Yanmar 38 hesters dieselmotor.

Hobbyfisker med evig liv

Comets kombisjark var første båt ut i test i Båtmagasinets første blad. Vi har testet båten igjen. Den har evig liv.

Publisert Sist oppdatert

Blir kombisjarken bruksbåt nummer én i Norge? Spurte Båtmagasinet i sin første utgave i 1985. I fritidsbåtmarkedet ble den nok ikke det, men noe mer velegnet for fiskere i småskala finnes knapt og båttypen har holdt stand gjennom alle år. Det er først i de senere år kreative sjeler har tatt med seg det beste fra kombibåten over i fritidsbåten. Den klassiske styrhushytta gir god beskyttelse mot vær og vind, samtidig som den store uteplassen gjør båten praktisk for alle formål. Den store forskjellen på originalen og de nye er farten og kjølen. En ekte kombisjark har seilføring, derfor har den også en tung kjøl. De nye har absolutt ikke seil, men en kraftig utenbordsmotor på hekken, men sjarkens prinsipper ligger fast. Den har en konstruksjon og et utseende som først og fremst forbindes med profesjonelt bruk, men med smart innredning og moderne utstyr er den velegnet for overnatting for en liten familie.

FAKTA
Produsent:Comet Plastindustri AS
Konstruktør:Jan Bjerke
Vanlige motoralternativer:
Alternativ 1:Bukh Marine Diesel 28 hk
Alternativ 2:Yanmar diesel 38 hk
Gangtid motor:Ukjent
Pris som ny:169.000 kr.
Testbåt prisvurdert:160.000 kr.
Bruktbåtkontrakt:www. batmagasinet.no
Største lengde:7,80 meter
Største bredde:2,60 meter
Dyptgående:1,10 meter
Seilføring:15 kvm
Vekt tørr båt:3,000 kilo
Kapasitet:
Drivstoff250 liter
MOTOR OG FREMDRIFT:
Motorfabrikant:Yanmar
Modellbetegnelse:3JH3-BE
Årsmodell:2000
Drivstofftype:diesel
Ytelse, antall hk:38
Ytelse kw:28
Antall sylindre:3
Max turtall:3800
Type fremdrift:Fast aksel
NOEN MÅL I CM
Dollbord bredde:0,20 m
-Ståhøyde styrhus:2.00 meter
-Salong1,0 meter (sittehøyde)
Arbeidshøyde bysse:2,0 meter
Køyemål:
Hovedhøye:1,80 x1.70 meter
FART OG STØY:
Max turtall:3800
Max fart:7,1 knop
Marsjfart:6,0 knop
Max støy:83,7 dBA
Støy ved marsjfart:75,7 dBA

Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

”Radikalt produkt”

”Det er både modig og prisverdig at Comet Plastindustri AS i Sandefjord satser på et så radikalt produkt som Comet 780”, skrev Båtmagasinet. Det er jo riktig. Konstruktøren Jan Bjerke ville ha en båt som var like egnet til fiske som fritid, med motor eller seil. Alle mulige kombinasjoner, med andre ord. De to herrer Øyvind Dale og Øystein Morgan Svendsen i Comet Plastindustri i Sandefjord, satset friskt med akkurat denne båttypen i 1984. Prototypen ligger fortsatt på vannet og eies og brukes av Morgan Svendsen. Det ble bygget 36 eksemplarer frem til det ble bråstopp under brottsjøen i båtmarkedet i 1989.

EKTE SJARK: Comets 780 Kombi Sjark er ekte saker.
EKTE SJARK: Comets 780 Kombi Sjark er ekte saker.

Testbåt fra 1989

Båtmagasinet har igjen vært om bord i et eksemplar av Comet 780 Kombi Sjark. Det var en fabrikkny båt vi testet i 1985, denne gang et godt brukt eksemplar fra det siste produksjonsåret.

Seilegenskapene ble ikke testet. Både hovedseil, en genoa på rullestag, og det lille mesanseilet akter, ble fjernet av båten første eier. Han var først og fremst interessert i en rendyrket god sjark på jakt etter makrellen. Alle seil og master er godt lagret på land. Men, lytter vi til våre forgjengere, Anne Marit Klokk og Ingvar Johnsen, er sjarken slett ikke så verst under seil.

”Med vinden på tvers slørte båten av sted i muntert tempo og det lille mesanseilet støttet bra opp. Noe vanskeligere var det å holde balansen på lensen. Fester for skjøter var etter vår mening litt langt frem, slik at det kunne være problematisk for rormannen å nå den fra styreposisjonen. Ellers fungerte rullefokken meget bra”.

En kombisjark er og blir en motorbåt. Når vær og vindforhold tillater det kan seilet være en god avlaster, eller en trygghet om motoren skulle stoppe. Mesanseilet gir støtte og stabilitet.

Vår kjøretur fant sted på en av de få dagene med lite vind i sommer. Således fikk vi heller ikke prøvd båten under så tøffe forhold som vi ønsket, men følelsen og inntrykket festet seg likevel. Her har vi med en ekte sjøulk å gjøre.

En hyggelig båt

Comet 780 er en hyggelig båt. Riktignok bærer vår testbåt tydelige spor etter tidens elde, en sliten innredning og køyeputer som har sett bedre dager. Men dette har vært hobbyfikserens bruksbåt fra tidenes morgen, derfor er det vel ikke lagt så stor vekt på teakfinish og øvrige detaljer, interiørdetaljer som sikkert ville hatt langt høyere prioritet om båten også skulle ha vært brukt til flittige overnattingsturer og familieliv. Men her om bord er det nok av spennende muligheter for den som vil gå på. Det skal ikke så mye til å fornye overflatene.

Det viktigste er likevel skrog, overbygg og planløsning. Skroget er gjennom solid og har tålt alle årene med glans. Riktignok har den fått et stygt sår i baugen, det bør repareres for å hindre eventuell vanninntrening, men alt i alt et meget godt skrog.

Styrhusdelen på denne kombisjarken er spennende. Det er mye mer plass enn det ser ut til fra utsiden. Man går en trapp ned og kommer inn i et areal med en takhøyde godt over to meter. En vask og anretning er plassert på babord side. Innvendig styreposisjon på veggen ut mot akterdekket. Det kan virke litt bakvendt, men båten har dog to styreposisjoner. Setter styggværet inn er det bare å skalke lukene, i dette tilfelle en skikkelig tett aluminiumsdør med pakning. Innenfor styrhuset, og enda et nivå lavere, er det en grei salong med u-sofa som kan forvandles en stor og god dobbeltkøye. Alle innvendige rom har godt med lys fra store vindusflater og solide ko- øyer i skrogsiden.

Mye uteplass

Uteplassen er stor og praktisk – og selvsagt med et effektivt selvlensende dekk. Motoren er plassert under en luke i dørken, mens en romslig kasse midtskips er egnet til oppbevaring av fangsten. Snedig også med den store inspeksjonsluka som gir direkte adgang til propellen.

Båten er utstyrt med solide og gode fortøyningsbeslag, også midtskips som er lett tilgjengelig for skipperen som er alene om bord. Beslaget er nedsenket i dollbordet.

Motorbytte i 2000

Vår testbåt var gjennom et motorbytte i 2000. Da ble en Bukh 24 hester byttet ut med en Yanmar diesel på 38 hester. Skroget har i seg selv sine fartsbegrensinger. Selv om kraften ble øket med 10 hester, gjorde det minimalt utslag på fart. Vi presset den opp i syv knop, men den har en pen og rolig marsjfart på rundt seks. Med sitt store ror har båten meget gode sjøegenskaper. Svingradiusen er ikke den beste, men derimot lystrer den lett ved bakking. En dyp kjøl med vekt på omtrent ett tonn gjør sitt til stabilitet. Båten er massiv, og bærer preg av å være stødigere enn mange andre sammenlignbare båter.

At Cometen behersker barske forhold kan det ikke være tvil om. I den første utgaven av Båtmagasinet brakte vi en reportasje om Rolf Lundgrens enmannsekspedisjon rundt Svalbard, i en Comet 780. Han rundet Sørkapp, sydspissen av Vest-Spitsbergen, i full storm.

”Båten oppførte seg helt eksemplarisk. Under stormen gikk jeg for bare seil på mesanen og litt hjelp fra motoren. Bølgene her oppe kan være store og krappe, og dermed overraske en stakkars skipper i så liten båt. Alt gikk bra, uten noe dramatikk, sa Lundgren.

Båteieren Hans Tyke Tveit.
Båteieren Hans Tyke Tveit.

Båteiers vurdering

En god båt for hobbyfiskeren. Har vært eier og brukt av svigerfar til fiske, sier Hans Tyke Tveit på Skibeholmen i Arendal. Hans svigerfar kjøpte båten ny. Den har blitt liggende nokså ubrukt en tid etter hans bortgang. Båten fikk ny motor i 2000 og bør være i teknisk god stand, selv om den med fordel kan få en fortjent ansiktsløftning. Meget trygg og god båt i sjøen. Og velegnet for hobbyfiskeren.

TEKNISK TILSTAND

  • Plast:

Matt, med noen skjønnhetsfeil og en skade i baugen. Lett å få det opp til en god standard.

  • Motor og fremdrift:

Motoren, en Yanmar 38 hesters diesel, er en god motor til denne båten. Maksfart på syv knop og en god marsfart på mellom fem og seks. Båten har kjøl, og dermed plass til aksel med stor propell.

  • Elektrisk anlegg:

Alle funksjoner ok, men bærer preg av tidens tann.

  • Interiør:

Slitent.

Trenger oppussing og modernisering, avhengig av fremtidig bruksområde.

  • Sjark -

som båttype overlever alt. Dette er en videreutvikling av en gammel traver, men konseptet er nå brakt videre til mer hurtiggående båter med påhengsmotorer. Vår testbåt var absolutt ingen speedsjark, men meget anvendelig for den lille familien som vil kose seg med småturer eller fiske. Den må gjennom en god oppussing, men har avgjort et stort potensial. Bedre sjøbåt finnes knapt.

Teknisk sjekkliste
KontrollpunktTilstand i testbåt
CE-merketIkke krav
Motor Fremdrift
- Servicer fulgtEget ettersyn
- Starter lett:Ja
- Lytt etter ulyder: Ingen
- Styring:Wire
- Motorspak:Mekanisk
Fuktskade:Ikke synlig
Lekkasjer:Ingen synlige
Ladespenning:Tilfredsstillende
Skroggjennomføringer:Tilfredsstillende
Elektronikk:Tilfredsstillende,
men bør sjekkes
Puter og polstring:Preg av tidens tann

Listen er ingen komplett sjekkliste for bruktbåtkjøp. Den er ment som en huskelapp – med utgangspunkt i kjente feil og mangler ved den aktuelle båtmodellen. Før du kjøper bruktbåt er det viktig at du tar deg god tid til å sjekke båten. Du bør fortrinnsvis også besiktige den på land. Ta med deg en kyndig person dersom du er usikker.