
Terhi 475 BR
Tøff vannloppe
Temmelig mye moro for ikke så altfor mye penger: Terhi 475 BR er en ungdomsbåt for alle aldersgrupper.
Bowrider-utgaven av 475 var ny i fjor, men Terhi-kjennere vet hva de får: en enkel, men meget robust båt bygget av bortimot vedlikeholdsfri ABS-plast. Med høyt fribord er den synkefrie båten også svært trygg. Og selv om det er en liten båt, er det dugelig med stuerom om bord, og benken forut fungerer bra. To barn eller én, kanskje to voksne sitter komfortabelt der fremme, om baugen da ikke brukes til å bygge en solseng.
Å gå om bord i en såpass liten båt fra en langt større båt er som å bytte fra bil til motorsykkel. Men fører og passasjerer sitter relativt dypt og skjermet. Om svært høye personer vil finne seg til rette bak rattet, er en annen sak. Denne journalisten er 178 høy og får greit plass til knærne, mens vindskjermen holder mye av trekken unna. Høyere førere kan fort slite mer med å finne seg godt til rette. Båten føles uansett svært stabil og rolig i sjøen ved stilleligge.

Krefter nok
En solid plugg av en femtihester sørger for mer enn nok krefter, og planingsterskelen rundt de tolv knop passeres kjapt og uanstrengt. Når båten først er oppe i plan, er det bare å koste av gårde i 22–23 knop, som er en komfortabel marsjfart. På testturen noterte vi en toppfart på 28 knop med to karer om bord. Ikke imponerende høyt, men slett ikke verst tatt i betraktning at solgangsbrisen hadde begynt å lage en del sjøgang.
Fabrikken oppgir at båten skal klare 30 knop med en sekstihester. Da er det grunn til å tro at vi fikk hentet maksimalt ut av den litt mindre maskinen, selv om vi manglet 100 omdreininger på topp turtall. De midtplasserte setene bak vindskjermene gir meget god balanse i båten, men det litt gammelmodige 15-gradersskroget begynte å vise visse tegn til nervøsitet da 26-merket ble passert, om vi skal være kritiske. Slå av en knop eller to, og ferden er stabil, myk og trygg.
Legger seg for vinden
Svingkjøring og lek, plutselige kutt av motorkraft i høy fart, kjappe starter og hopping i bølgene fra en passerende ferge er også morsomme øvelser med denne vannloppen, men når Båtlivs tyske kollega går fra borde for å fotografere, dukker en svakhet ved 475 BR opp: Med et såpass lett skrog, høye vindskjermer og sidemontert styreposisjon legger båten seg kraftig for solgangsbrisen når det kun er én person om bord. I litt bølger får vinden enda bedre grep på skroget. Krengningen føles slett ikke utrygg, men er en smule ubehagelig. Den som skal kjøre Terhi 475 BR mye alene, bør vurdere en eller annen form for trimplan på båten. Muligens vil et sett rimelige, «automatiske» flaps-sett være nok?

Båten er godkjent for fem personer, og det er forsåvidt fem greie sitteplasser om man plasserer én av gjestene i baugen. Men med så mye folk vil båten virke temmelig overbefolket. Både fordekket og «akterdekket» bak akterbenken stjeler en hel del fra lengden, og det er trangt mellom setene og akterbenken. Det finnes andre 15–16-fotere med mer disponibel plass enn Terhi 475 BR, og om båten i det hele tatt er i stand til å komme opp i plan med fem personer om bord, selv med største motor, er et åpent spørsmål. For tre voksne eller et par med to barn er 475 BR derimot helt perfekt. 50 hestekrefter er da mer enn nok for rask, komfortabel kjøring.

Alternative materialer
Terhi er den eneste nordiske produsenten som bygger ABS-båter, en termoplast som ikke må forveksles med polyetylen, som for eksempel Pioner benytter.
ABS har bedre finish enn polyetylen, men kan ikke måle seg med glassfiber. I tillegg blir hjørner og kanter mer avrundede. Dette er ingen ulempe på en båt, men ABS er mykere enn glassfiber; det merkes for eksempel på lukeinnfestinger. Takket være Terhis sandwichkonstruksjon med et fuktavvisende polyuretanskum som distansemateriale føles skroget likevel svært stivt og stumt. Konstruksjonen gjør dessuten båtene helt synkefrie. Det har fabrikken demonstrert ved å sage en Terhi i to med motorsag. Begge delene fløt etterpå fint med hver sin voksne mann om bord.
En ulempe med ABS er at plasten er temmelig glatt. Terhi har derfor limt fast rikelig med sklisikkert belegg på dørk og dekk; videre er trinnene i forkant av konsollene laget av et mindre glatt materiale.
Hovedgrunnen til at Terhi velger ABS, er likevel at plasten er langt mer motstandsdyktig mot slag enn glassfiber. Disse båtene tåler mye juling. Skulle det likevel oppstå en skade, må det kun benyttes spesialprodukter tilpasset ABS, men reparasjonssettene er ordinær handelsvare hos mange spesialiserte forhandlere. Reparasjonsarbeider på ABS skal også være enklere enn for glassfiber, og den dagen båten skal ut av drift for godt, kommer en ny fordel: ABS er hundre prosent resirkulerbart.