Praktisk: Påhengeren i opplag

KAN LAGRES: Alkylatbensin tåler langtidslagring uten å forringes på samme måte som blyfri 95 oktan.
KAN LAGRES: Alkylatbensin tåler langtidslagring uten å forringes på samme måte som blyfri 95 oktan.

Bruk bensin som kan lagres

Nektet påhengeren til jolla å starte i vår? Det er ikke et uvanlig problem på utenbordsmotorer som brukes lite og der bensinen blir stående lenge på tanken.

Publisert Sist oppdatert

Blyfri 95 oktan bensin (såkalt E5) er tilsatt inntil 5 prosent bioetanol. Det har lenge vært et diskutert tema blant båteiere, og ikke minst blant mekanikere ved båtopplag, at bensin med bioetanol har begrenset lagringstid og at den derfor bør tilsettes en drivstoffstabilisator på høsten. På mindre motorer, for eksempel til jolla, er det vanlig å anbefale at motoren kjøres på alkylatbensin før vinteropplaget. Blant annet sier NAF på sine hjemmesider at etanolholdig bensin har begrenset lagringstid, og et raskt google-søk på bensin E5 viser at egenskapene til E5 er et vanlig tema, ikke minst i veteranbilmiljøet. Startproblemer på våren etter lang lagring omtales ofte, men også problemer knyttet til legeringer og pakninger. Vi spurte fagsjef Kjartan Berland i Drivkraft Norge, bransjeforeningen for selskaper som selger flytende drivstoff og energi, om hvordan de forholder seg til temaet.

Anbefaler ikke tilsetninger

Påvirkes E5 av lagring i større grad enn bensin uten bioetanol? Hvis ja, hvordan påvirkes den og hvor lenge kan den lagres?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS