Påbud om redningsvest:

Vestpåbudet får liten betydning uten mer politi, mener Gjensidige

Behov for flere politibåter

Gjensidige tror vestpåbudet blir en papirlov uten flere politibåter.

Publisert Sist oppdatert

Gjensidige er svært positive til påbudet om redningsvest, men frykter at det kan få liten betydning for antall ulykker uten flere politibåter. Totalt 115 personer druknet i 2014, skriver Gjensidge i en pressemelding.

 

- Vi er opptatt av sikkerhet på  sjøen og påbudet kan, hvis det følges opp, være den rette veien å gå, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Han viser til at politiet gjør en god og viktig jobb langs kysten, med de små ressursene de har tilgjengelig.

 

- Dersom politiet hadde hatt ressurser til å håndheve påbudet og hatt muligheten til å prioritere så kunne påbudet virket i praksis, sier Rysstad. Men i realiteten vil dette sannsynligvis bli en papirlov uten særlig betydning.

 

Holdninger

- Vi kan dessverre ikke se for oss at «lovens lange arm» vil kunne prioritere dette, sier han og viser til fjorårets antall politibåter. I  Østfold hadde politiet tre operative politibåter som dekket området fra svenskegrensen og inn til Son. I Agder skal det ha vært fire politibåter.

 

- Det vi derimot kan håpe på er at påbudet kan gjøre noe med holdningen til redningsvest, og at noen flere tenker seg om før de eventuelt dropper vesten, sier informasjonssjefen.

 

Gjensidige mener det bør satses mer på holdningskapende arbeid – det å ha redningsvesten på bør være en naturlig del av båtlivet på lik linje med bilbelte i trafikken og hjelm på sykkel og i alpinbakken.  

 

En tidligere undersøkelse fra Gjensidige viste at 15 prosent aldri bruker redningsvest når en er i båt.

 

Det finnes mange facebooksider med samlet flere tusen medlemmer, som varsler folk om politibåter i tjeneste langs kysten.