Fjerner båtvrak før vinteren

Du har kun lov til å ligge for anker samme sted i to døgn. Havnesjefen i Asker har gitt oppankrete båter i Middagsbukta pålegg om å fjernes innen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Myndighetene har mistet tålmodigheten med to båter (på  bildet) som i lang tid har ligget for anker i den populære Middagsbukta mellom Brønnøya og Langåra i Oslofjorden. Nå har havnesjef i Asker, Camilla Mohr, gitt båteierne beskjed om å fjerne båtene innen 16. oktober.

Da Båtliv for et par uker siden inspiserte de to båtene, hadde eier skrevet en lapp på båten der det sto at båten var ankret opp etter avtale med politiet. En slik avtale kjenner ikke politioverbetjent Henrik Vister ved Bærum politistasjon til.

Les også: Mener det haster med båtregister

Aksjon

­–Vi gjør en aksjon nå i høst for å få fjernet herreløse båter, sier havnesjef Camilla Mohr. I første omgang legger havnemyndighetene et brev på båtene for å komme i dialog med eier. Dersom det er umulig å få kontakt med noen, fjerner kommunen båtene på skattebetalernes regning. De siste årene har både Asker og Bærum kommune fjernet en rekke herreløse båter som er etterlatt ved brygger, for anker eller på land.

Mohr opplyser at ifølge Friluftsloven har man kun rett til å ligge for anker i to døgn på samme sted. Når havnemyndighetene fjerner vrak er det med hjemmel i en av disse tre lovene: Friluftsloven, Forurensingsloven og loven om havner og farvann. Den siste benyttes når båter ligger i veien for trafikk i leden, og forurensingsloven kommer til anvendelse når vrakene skader miljøet.

Les også: 150 båtvrak i Oslofjorden

 Båtregister

Mohr sier at mangelen på et offentlig båtregister er en stor utfordring i arbeidet med å rydde vekk vrakene. Hun opplyser at Kambo Marina i Moss tar imot båter opptil tre tonn for opphugging gratis.

Utrangerte båter er et voksende problem mange steder i landet, og Miljødirektoratet har tidligere advart om at omfanget vil øke dramatisk i årene som kommer.

Les også: Problem med herreløse båter

AVTALE: Politiet kjenner ikke til noen avtale, slik det er skrevet på båten her.
AVTALE: Politiet kjenner ikke til noen avtale, slik det er skrevet på båten her.