STORM: Overfarten fra Tananger til Shetland er avlyst. Tøffe værforhold stopper Jack og mannskapet hans. Foto: Amund Rich. Løken.

Gir opp Shetland

Jack Oksrød gir opp overfarten fra Fredrikstad til Shetland. Båt og mannskap ligger i Tananger etter stadig økende vind utfordrende værforhold sør og vestover. En person er evakuert med redningshelikopter etter stygt fall ombord i grov sjø.

Publisert Sist oppdatert

I en melding til Båtmagasinet søndag kveld sier Jack Oksrød ombord i sin Nordhavn 47 at den videre ferden over til Shetland er avbrutt. Det er storm i Nordsjøen for øyeblikket og videre værutsikter er heller ikke lovende.

VENTETID: Mannskapet, Kjetil Johansen (t.v.), Tomas Bakke og Rune A. Johansen, slapper av i Tanganger etter en utfordrende tur langs kysten. Foto: Privat.

Lar seg ikke gjøre

– Vi har regnet på tiden det tar å krysse over. Det vil ta cirka 36 timer. Vi har ikke mer slingringsmonn, ventetiden er brukt opp allerede, sier han. Skipsrådet, det vil si vennegjengen, har konkludert med at det ikke lar seg gjøre å komme seg over til Shetland før UpHelly Aa-festivalen begynner.

SIKRET: Utstyr og bagasje ble sikret på dørken da sjøen var på sitt verste. Foto: Privat.
RETUR: Vi starter på returen til Østfold mandag morgen, sier skipper Jack Oksrød. Foto: Privat.

Evakuert med redningshelikopter

Selv om båt og mannskap har stampet seg til Tananger etter at de forlot Sandøsund på Hvasser torsdag kveld, har heller ikke turen dit gått smertefritt. I 28 sekundmeters vind sør for Mandal, ble en av karene offer for en uventet kraftig bølge som traff båten. Thomas Johansen, med sine 1,94 meter, ble slengt i lufta i styrhuset og slo hodet inn i et skott med bakhodet først og mistet bevisstheten i 10-tiden fredag formiddag. Melding om ulykken ble sendt fra båten over VHF, Kystradioen, som videre varslet Hovedredningssentralen (HRS). Redningshelikopter satte kurs for båten som lå sør for Mandal. Helikopteret sirklet over båten i gro sjø og fulgte båten inn i roligere farvann for å foreta evakuering og frakte pasienten til sykehuset i Stavanger. Her ble han behandlet for en lettere hodeskade og fikk sydd elleve sting.

Starter retur til Østfold

– Vår sikkerhet er viktigere enn festivalen, så nå får jentene som allerede er på plass i Lerwick få med seg festivalen, mens vi tøffer med båten tilbake til Østfold, sier Jack til Båtmagasinet søndag kveld. Litt skuffet er han etter lange forberedelser til en fin overfart og en etterlengtet festival, men når værgudene er i dårligst tenkelig humør, er det bare å melde pass.