Leder Båtmagasinet 5 Norske Gjestehavner

PLASS: Svenner er en populær naturhavn, men det finnes mange å velge mellom langs verdens nest lengste kyst.
PLASS: Svenner er en populær naturhavn, men det finnes mange å velge mellom langs verdens nest lengste kyst.

Norge har plass til alle

Vi har en million fritidsbåter i Norge, og verdes nest lengste kystlinje. I sommer anbefaler vi naturhavn

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av sjefredaktør Ole Henrik Nissen-Lie

For andre år på rad skal de aller fleste nordmenn feriere i Norge. Mange har kjøpt båt det siste året, og jeg møter folk som nå er bekymret for å få plass i havnene.

Da er det godt å tenke på at Norge har verdens nest lengste kyst. Kun Canada kan skilte med lengre kystlinje. Kystlinjen med fjorder, bukter og øyer regnes til i alt 102 936 kilometer, hvorav fastlandet uten fjorder og bukter utgjør 2650 kilometer. Det tilsvarer to og en halv ganger rundt jorden ved ekvator.

Denne skjærgården har også vært ferdselsåren for nordmenn fra steinalderen og frem til dagens veinett ble bygget. Leden langs Vestlandet ga navn til landet vårt i vikingtiden: Norvegr. Her kunne skipene seile trygt innaskjærs i døgn etter døgn, skjermet for vind og bølger på havet.

Populære gjestehavner

I dag påstås det at det finnen én million fritidsbåter i Norge, når prammer og kajakker regnes med. Få land kan oppvise lignende antall båter per innbygger. Norge er et båtland, men det er plass til oss alle.

Kanskje kan det bli litt tett i populære gjestehavner på Sørlandet og Østlandet i fellesferien, men gjennom mine mange år langs kysten har jeg aldri opplevd å bli avvist i havn på grunn av plassmangel. Jeg har opplevd å måtte legge meg utenpå andre båter. Det er det tradisjon for her i landet. Man avviser ikke en båt som kommer til havn fordi man ikke vil noen utenpå seg. Vi hjelper hverandre til et trygt og godt båtliv, slik er tradisjonen på sjøen, og det er kanskje viktigere enn noen gang å gi en hjelpende hånd nå som det er så mange som prøver båtlivet for første gang.

Tips

Norske Gjestehavner er Norges største oversikt over fritidsbåthavner her i landet. Bruk den til å planlegge årets båtferie. Kanskje kan du finne noen havner som du aldri har besøkt før, og hvor trengselen er mindre enn i de mest kjente havnene. Kanskje kan du slippe løs eventyreren i deg, og legge ut på langtur i nye farvann. For noen år siden la redaksjonen her ut på tur fra Halden i sørøst til Kirkenes i nordøst i en 26-fots Askeladden. Vi fikk opplevelser for livet. Sørlandet er fantastisk med sine hvitmalte skutebyter, men Vestlandet med sine fjorder og fjell og Nordland med sine mange holmer og utvær er ikke mindre imponerende.

I årets utgave av Norske Gjestehavner gir vi deg tips til båttur på Vestlandet og i Lofoten. Benytt sommeren til å oppdage nye sider ved Norge, og legg deg til i naturhavner, om du frykter trengsel i gjestehavnene. Vi har også en artikkel med tips til ankring og fortøyning i naturhavn i Norske Gjestehavner denne gangen.

God sommer!