Ny batterigenerasjon

DOBLER KAPASITETEN: Skal vi tro utviklerselskapet Amprius Technologies og testfirmaet Mobile Power Solutions dobler disse battericellene energitettheten i forhold til vanlige li-ion-celler.

Amprius dobler energitettheten

Mens vi alle venter og venter på den neste altomveltende batterirevolusjonen, som jo alltid er et «par år unna», tyder rapporter på at ordinær li-ion-teknologi ennå kan videreutvikles temmelig voldsomt.

Det amerikanske utviklingsselskapet Amprius Technologies hevder i alle fall at en ny celletype pakker dobbelt så mye energi som ordinære battericeller.

I første omgang er det flyindustrien som er selskapets hovedmål, noe som understrekes av at batteriet skal ha rekordstor effektlevering, men forutsatt at de sterke løftene innfris er bilindustrien neppe langt unna.

Og, som vi vet: Mange el-båter har allerede bilbatterier som grunnlag for store marine batterier. Mest kjent er Torqeedos BMW i3-baserte batterimoduler.

Naturligvis er det ikke lansert kommersielt tilgjengelige Amprius-batterier, og hverken praktiske bruksegenskaper, tilgjengelighet, reell levetid eller priser er det mulig noe om ennå. Men testfirmaet Mobile Power Solutions har undersøkt batteriene og vender tommelen opp for det som per i dag trolig er verdens kraftigste li-ion-celler i forhold til vekt.