BÅTFOLKETS MOTORVEI: En godt synlig turbinpark er under planlegging utenfor Rakke (lysbøya babord side for båten) og Svenner Fyr i Ytre Oslofjord. Om prosjektet vedtas vil den berøre båtfolkets «motorvei» langs kysten og de mange fritidseiendommene i Vestfold og Telemark.

Vil ha turbinpark langs båtfolkets motorvei

I går besluttet Fylkestinget i Vestfold og Telemark å få Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å utrede en fremtidig havvindpark i Ytre Oslofjorden.

Publisert Sist oppdatert
NY HAVVINDPARK er tenkt plassert rett ved båtfolkets motorvei langs Vestfold- og Telemarkskysten.
LYSBØYA: Lysbøya på Rakke ikke langt fra den planlagte havvindparken. Foto: Amund Rich. Løken.

De 76 havvindturbinene er tenkt bygget i 200 meters høyde og vil bli et meget synlig i område utenfor Rakke. Slik de foreløpige skissene beskriver, vil parken bli dominerende både for oss i båt og for de mange hyttebeboerne langs kysten innenfor Rakkebåene og Svenner fyr. I distanse er den nye parken tenkt anlagt en drøy mil fra Stavern, 16 kilometer fra Larvik og 6000 meter fra Svenner fyr. Ifølge NRK vil turbinene bli synlige helt fra Verdens Ende til Jomfruland på en dag med godt vær.

4 % av landets kapasitet

Prosjektet i Vestfold Telemark er ett av fem foreslåtte langs kysten og har fått navnet «Skagafeltet». Bamle eller Porsgrunn er planlagt som ilandføringspunkt.

Fullt utbygget vil parken produsere 1500 megawatt, med en samlet kapasitet på fire prosent av Norges samlede årsproduksjon. Til sammenligning skriver NRK at Skien by med 53.000 innbyggere forbruker 87 megawatt.

Vil bli godt synlig

Det er styreleder i Norsk Havvind, Thor Otto Lohne, som presenterte planene for politikerne i Vestfold og Telemark. Han legger ikke skjul på at vindmøllene vil bli godt synlig. Debatten vil gå i tiden fremover mellom de ulike interessene. Turbinområdet legger beslag på et betydelig areal, i et område som er flittig brukt av båtfolket i sommermånedene. Spørsmålet er om dette poenget i det hele tatt vil bli vurdert, i en tid hvor det nærmest er et umettet behov for mer kraft til industrien. En av tankene med å legge turbinparken akkurat her, er den korte distansen til ilandføringspunktet i Bamble eller Porsgrunn.