Video fra Salon Nautic de Paris desember 2022

Slutt for båtutstillingen i Paris

Nå er det kroken på døren for Salon Nautic de Paris, som i alle år har vært den store utstillingen for fransk båtbransje.

Publisert Sist oppdatert

Det franske båtbransjeforbundet - Fédération des Industries Nautiques (FIN) - varslet nylig at innendørs båtmessen i Paris ikke skal holdes i 2023.

Salon Nautic har i 60 år vært arrangert i hjertet av Paris i de store utstillingshallene ved Porte de Versailles. Hit har rundt 200 000 båtinteresserte franskmenn funnet veien i desember hvert år for å se på siste nytt fra fransk båtbransje, og for å oppleve mangfoldet av maritim folklore og livlige østersbarer.

Kilder i fransk båtbransje har påstått at opptil en tredjedel av båtsalget i Frankrike har foregått på denne messen. Det har lenge vært snakk om å flytte utstillingen ut av den franske hovedstaden, for kostnadene ved å arrangere utstilling midt i Paris er svært høye, men bransjen har nølt. Mange formuende franskmenn har gjort det til tradisjon å reise til Paris med kombinert messebesøk og juleshopping.

Europas største båtmarked

De siste par årene har utstillingen imidlertid blitt svært glissen. Kostnadene ble for høye og stadig flere utstillere falt fra. Paris følger nå i kjølvannet av en rekke nasjonale båtutstillinger som har stengt dørene de siste årene. IBI News ramser opp byer som London, Amsterdam, Hamburg, Brussel, Madrid, Wien, Oslo og Dublin i sin liste over innstilte båtutstillinger, selv om siste ordet ennå ikke er sagt om "Sjøen for alle" i Oslo.

Det meldes at FIN jobber med å etablere en utstilling i oktober neste år. De første rapportene tyder på en kombinert flytende- og innendørs utstilling, som skal fungere både som publikumsmesse og bransjemesse.

Frankrike har Europas største båtbransje med over 40 000 personer sysselsatt med produksjon, salg og service av båter og båtutstyr, og landet utgjør også det største markedet for fritidsbåter i Europa.