Kystkultur

HUMMERPRAT: Passiar på brygga ved småhusene på Uvår. Fra venstre Grete Larsen, Sigbjørn Try, Tor Larsen og Jostein Andreassen.
HUMMERPRAT: Passiar på brygga ved småhusene på Uvår. Fra venstre Grete Larsen, Sigbjørn Try, Tor Larsen og Jostein Andreassen.

Hummer og rom i Kanaans land

Gårder i Søgne hadde nordsiden og sørsiden av Uvår som «utmark». Skog hadde de ikke, men i stedet høstet de av havet. Når bøndene lenger inne på land dro på elgjakt, dro kystbøndene på hummerfiske. Og nå i oktober starter hummerfisket i fiskeværet Uvår – igjen.

Publisert

Øyriket Uvår i Søgne har gitt lite av melk og honning, men til gjengjeld overflod av hummer og laks gjennom mange generasjoner. En gang, trolig under 1. verdenskrig, ble det til og med fisket opp ei kagge rom av edleste slag.

70 år på hummerfiske

- Vi dro ut i «potetsferien» og ble på Uvår i fulle to uker, uansett vær. Jeg var ni år første gang jeg ble med, som rorkar, minnes Sigbjørn Try som nå har passert 79. Den gang startet hummerfisket 15. oktober, da var det blitt skikkelig høst. Hummerfisket var nødvendig for at gårdene skulle få et brukbart utkomme, det hadde ingen ting med lystfiske å gjøre, slik det er i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS