SATSER GRØNT: Vollen tar mål av seg til å bli Norges ledende miljøhavn. Foto: Vollen Marina
SATSER GRØNT: Vollen tar mål av seg til å bli Norges ledende miljøhavn.

Vollen vil bli miljøhavn

– Vi skal bli Norges ledende miljøhavn sier Morten Gjeruldsen i Vollen. Skal vi tro båtfolket, er han og Vollen Marina på god vei.

Publisert Sist oppdatert

Elsnekka Strana sklir lydløst rundt i Vollen havn. Ombord sitter Niels Astrup og Celine Syversen. De tester elbåtenes svar på den tradisjonelle snekka under årets båtutstilling i Vollen. Vollen Marina har vært en pådriver for nye miljøvennlige løsninger og en foregangshavn for elbåter. Nå kommer elbåtladere opp langs kaia. Det er bare et av mange miljøtiltak ved Vollen Marina og gjestehavn.

ELSNEKKE: Niels Astrup fra Strana og Celine Syversen fra W-Yacht prøvekjører den moderne elsnekka «Strana» under årets båtutstilling i Vollen. Foto: Sigbjørn Larsen.
ELSNEKKE: Niels Astrup fra Strana og Celine Syversen fra W-Yacht prøvekjører den moderne elsnekka «Strana» under årets båtutstilling i Vollen.

Ingen septik rett i fjorden

– Veldig fint for oss, og et flott tilbud. Slik bør det bli overalt, sier ekteparet som legger til kai på ytterspissen av moloen i Vollen. De er på tur med datter og hund i båt. Snart er slangen koblet til. Septiktanken tømmes i et lukket system. Ingen utslipp til havna. Alt pumpes inn på det kommunale nettet og blir renset i det kommunale renseanlegget på Slemmestad. Vannet i gjestehavna i Vollen er så rent at blåskjellene du finner på ankerkjettingene under bryggene trygt kan spises. Like ved siden av, tar blåskjelltelefonen sine prøveskjell for sin testing og råd i blåskjelltelefonen. 

INGEN SEPTIK RETT I FJORDEN: Septiken går i et lukket system fra båten til renseanlegget.
INGEN SEPTIK RETT I FJORDEN: Septiken går i et lukket system fra båten til renseanlegget.

Innholdsrik molo

Den nye kraftige moloen som skjermer for vind og vær og gjør gjestehavna i Vollen trygg for båtene, er samtidig svært innholdsrik. Foruten før nevnte mulighet til å tømme tanken på en utslippsfri måte, så inneholder moloen landstrøm, treningssenter, toaletter, bad, vaskemaskiner, dusjer og kaibar. 

KAIBAR: Vibeke Glosli(foran)har åpnet hjemmesnekret kaibar på moloen.
KAIBAR: Vibeke Glosli(foran)har åpnet hjemmesnekret kaibar på moloen.

Hjemmespikka vinbar

– Det var gøy å starte vinbar så langt ut du kommer på ytterste brygge i Vollen Marina, sier Vibeke Glosli. Vi åpnet 20. mai til strålende sol, vinyl og fantastisk stemning! Det fargerike lounge «hjemmespikka» konseptet ble supert mottatt og det har vært godt besøk alle solskinnsdager. Vi gleder oss til å se alle igjen til ny sommer og nye muligheter til våren, sier Glosli. 

Ladestasjoner for elbåter

I skrivende stund arbeides det med å få på plass seks nye ladestasjoner for båter i Vollen. Ladestasjonene på landsiden skal kombineres med ladestasjoner for elbiler. Ladestasjonene på moloen er kraftige ladestasjoner for elbåter.

Grønn havn 

Vi renser alt vannet som blir brukt til spyling, sier Gjeruldsen, og vi fasiliterer et prosjekt som går ut på å fjerne bruk av tradisjonelt bunnstoff, og tilbyr høytrykksvask av båten i stedet. Ingen forurensing, raskere båt, mindre forbruk av drivstoff og intet arbeid med båtpuss/skraping. Spennende å se rapporten som nå utarbeides av Fjord Tech Solution etter prøveprosjektet.

Alt avfall blir sortert hos oss i farlig avfall, mat, plast, glass, flasker, rest, elektrisk og papp. Vi har fokus på vannforbruket i havna, og fått ned strømforbruket ved at alle betaler for de kwh de bruker, enten de er gjester eller er fast i havnen.

Det er lagt vekt på mange gjesteplasser i gjestehavna. Det betyr at mange båtbesøkende kan få plass til å benytte seg av de andre tilbudene på marinaen og i havna. Her finnes en helt ny restaurant som heter Bukta. Her er det investert mye i nytt design, koselige områder for spisegjestene, nye møbler, pizzaovn og kjøkkenfasiliteter

LEDER AN: - Vi skal bli Norges ledende miljøhavn sier Morten Gjeruldsen i Vollen. Foto: Sigbjørn Larsen.
LEDER AN: - Vi skal bli Norges ledende miljøhavn sier Morten Gjeruldsen i Vollen.
PIZZABAKERNE: I den hyggelige restaurant Bukta bakes hjemmelaget pizza i steinovnen. Foto: Sigbjørn Larsen.
PIZZABAKERNE: I den hyggelige restaurant Bukta bakes hjemmelaget pizza i steinovnen.
REKER BRYGGELANGS: Arnt Ove Solheim har fisket reker og Morten Gjeruldsen sikrer seg ferske reker til middag. En viktig del av miljøhavn Vollen er det hyggelige miljøet. Du kan slenge bryggelangs, kjøpe en pose reker og sette deg på brygga å se på båtlivet uten at det trenger å skje så mye mer. Foto: Sigbjørn Larsen
REKER BRYGGELANGS: Arnt Ove Solheim har fisket reker og Morten Gjeruldsen sikrer seg ferske reker til middag.

Mange tilbud

En ny koselig café ligger oppi bakken, W-yachts har flyttet sin virksomhet og butikklokaler hit, det samme har Høyhastighetsbevis Norge. Gjeruldsen er primus motor for båtutstillinger, elbåtkonferanser og kulturarrangementer i Vollen. – Det er alltid noe som skjer i Vollen, Askers kystperle, sier Gjeruldsen. Oslofjorden Dykkersenter har også etablert seg her med dykkerkurs og utleie av dykkerutstyr. Senteret kan feire ti års jubileum i 2023. Et tyvetalls mennesker bor i båt i Vollen hele året. 

Rekefiskeren svinger innom med ferske reker på torsdager og fredager. Og har du lyst på en softis kan du få det i kiosken på marinaen. Så kan du slå deg ned og nyte livet på noen av de hyggelige uteplassene og se på båtlivet.