Båtfolk

FÆRD-FAN: Lars Aksel Solberg i Stavern har en samling på femten Færd-motorer, og er snart ferdig med boken om de unike motorene fra Fredrikstad.

Lars Aksel er like ustoppelig som Færd-motoren

Lars Aksel Solberg (61) i Stavern er et overflødighetshorn av kunnskap om sjekter og motorer. I 2013 ga han ut «bibelen» «Sjekteboka» – og nå jobber han med et praktverk om Færd-motoren som ble produsert i 687 eksemplarer mellom 1922 og 1970.

Publisert Sist oppdatert

Fra hjemmekontoret i Stavern kikker Lars Aksel Solberg ut mot det som en gang var Fredriksvern Motorfabrikk hvor Kvikk-motoren ble produsert fra 1916. Og ved Sjektekanalen et steinkast unna, ligger sjekta til Solberg med en enda mindre kjent Færd-motor. Interessen for sjekter og motorer har han hatt store deler av livet, noe som avstedkom en utrolig bok om nettopp sjektene i 2013. Den er et lokalt dypdykk i kulturhistorien til en båttype som var dominerende i Sør-Norge gjennom første halvdel av 1900-tallet.

– Sjekteboka har solgt over all forventning, faktisk over tusen eksemplarer. Men nå er det på tide å gå dypere i materien, så nå jobber jeg med boka om Færd-motoren, sier Lars Aksel Solberg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER