Levende norsk båtliv 2025
Båtliv skal bli førstevalget
Båtliv skal bli det prefererte valget for nordmenn når det gjelder fritidsaktivitet. Det er målet for et samarbeidsprosjekt som har fått navnet «Levende båtliv 2025».
Bak prosjektet står en bredt sammensatt gruppe. I den sitter representanter for båtbransjeorganisasjonen Norboat, Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), Norges Seilforbund (NSF), Oslofjorden Friluftsråd og malingprodusenten Jotun. Det er spesielt rekruttering til båtlivet prosjektet vil arbeide for.
En global utfordring
– Rekruttering av nye båteiere for et bærekraftig båtliv og båtbransjen er en global utfordring som det jobbes aktivt med internasjonalt», heter det innledningsvis i en pressemelding gruppen har sendt ut.
Leif Bergaas i Norboat sier det enda sterkere:
– Rekruttering av nye båtbrukere er en forutsetning for å opprettholde en levende båtbransje i Norge.
Sentralt står konkurransen med andre aktiviteter:
«Flere land opplever at båteiere legger redningsvesten på hylla og heller velger å legge ferien utenlands, på fjellet eller i campingvogn. Norge er intet unntak», heter det videre i pressemeldingen.
Vil skape et godt omdømme
Et brennende engasjement og felles interesser for et levende båtliv er bakgrunnen for at de nevnte aktørene er kommet sammen.
«Målet er å inspirere, engasjere og aktivere flere til å velge båtliv fremfor andre typer fritidsaktiviteter, idrett eller form for rekreasjon».
Målet er å skape et godt omdømme for båtlivet – og tidshorisonten det skal jobbes frem mot, er 2025. På spørsmål om hva slags båtliv man ønsker å inspirere til og bygge et godt omdømme for, svarer Leif Bergaas slik:
– Vi ønsker å vise frem alle sidene ved norsk båtliv, både det raske og det rolige båtlivet, fra fisketurer til havkappseiling. Det finnes et båtliv for ulik smak – uansett om man er vokst opp med båt eller er helt ny i båtlivet. Friluftsliv har en stor standing i Norge, og båt- og sjøliv kan også ses som en del av dette. Vi har et ønske om at gledene med livet på og ved sjøen kan oppdages av flere. Aktiviteter som ligger nær det norske folk gjennom kultur, må på mange måter læres på nytt av nye generasjoner. Ikke minst må vi overføre kunnskap og forståelse til dem som ikke er født og oppvokst med norsk kultur og friluftsliv.
Vil senke stressnivået og øke livskvaliteten
– Vi er overbevist om at båtlivet, enten det oppleves i båt med motor eller seil eller i kajakk, har en sentral rolle for å senke stressnivået og øke livskvaliteten for de som kommer seg ut på vannet, sier generalsekretær Espen Guttormsen i NSF og Terje Næss i Oslofjorden Friluftsråd i fellesskap i pressemeldingen.
Å stå sammen gir styrke
Endre Solvang, generalsekretær i KNBF, er også begeistret for tiltaket de selv er en del av:
– Vi har vært utelukkende positive til dette fra starten av. Å jobbe for et levende båtliv, få flere til å se de fordelene som finnes ved å velge båtlivet og ikke minst sikre sentrale rammebetingelser for båtbrukere i hele Norge er meget viktig. Å stå sammen med Norboat, NSF og Friluftsrådet gjør oss sterkere og vi ser frem til et langsiktig samarbeid i dette prosjektet.
Prosjekter med tydelige mål
– Hva skal så gruppen gjøre i praksis?
– Det legges opp til konkrete prosjekter med et tydelig formål. For eksempel fra Båtlivets Dag som sikter til å synliggjøre hva båtlivet har å by på for potensielle båteiere, til prosjekter som går mer på å belyse og argumentere for de viktige rammebetingelsene, svarer Leif Bergaas.
– Jeg tror også vi kan tenke bredere enn båteiere – sikte aktivitene inn mot potensielle båtbrukere – og de som ønsker å ta del i båt- og sjøliv uten nødvendigvis å ville eie en båt.
Han nevner også at de vil arbeide mot bransje- og båtforeninger for å heve kompetanse og informere om utvikling, trender og hvilke muligheter som finnes i digitaliseringen og delingsøkonomien.
Selvfinansiert
Bergaas forteller at prosjektet foreløpig er selvfinansiert.
– Avhengig av type prosjekter kan det bli aktuelt å hente inn sponsorer eller søke om offentlige midler, sier han.