Båtjuss

KAN NEKTE: Et opplagssted kan, under gitte vilkår, nekte å sjøsette båten før fakturaen er betalt. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).
KAN NEKTE: Et opplagssted kan, under gitte vilkår, nekte å sjøsette båten før fakturaen er betalt. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).

«No cash, no splash?»

Kan et opplagssted holde båten tilbake når det blir diskusjon om fakturaen? Hva som er avtalt på forhånd er avgjørende.

Publisert

Etter en flott sesong på vannet oppdaget vi etter et uhell skader under vannlinjen da båten ble tatt på land. Vi lagrer båten i «båthotell» hvor de også tilbyr ulike servicetjenester. Det virket derfor som en god idé å be driverne av båthotellet om å få et tilbud på reparasjon i løpet av vinteren, og vi spurte om dette. Først virket det som dette ikke var noe problem, men at det var vanskelig å gi noen fast pris på jobben. Det var forståelig nok, men etter en lang stund fikk vi tilbakemelding om at skadene var såpass omfattende at de likevel verken hadde kompetanse eller kapasitet til å reparere disse. Vi hadde nå mistet mye tid med tanke på å få noen til å reparere båten, og på toppen av dette fikk vi i tillegg en faktura fra båthotellet på flere tusen kroner, uten at de hadde gjort noe som helst annet enn å se på båten. Da vi sa at vi ikke ville betale fakturaen, sa de at vi da ikke kunne hente ut båten før fakturaen var betalt. Har de lov til å holde tilbake båten vår på denne måten, og må vi betale fakturaen?

Svar: Arbeid på båt utført av en profesjonell for en forbruker reguleres av håndverkertjenesteloven. Og håndverkertjenesteloven har en egen bestemmelse om nettopp forundersøkelser og lignende. Den finner du i § 34, og den sier at du kun skal betale for «forberedende undersøkelse eller liknende arbeid for å klarlegge om en tjeneste skal bestilles» dersom dette er opplyst om eller tjenesteyteren har tatt forbehold om dette på forhånd. I deres tilfelle så virker det som dette ikke er gjort, og de kan i så fall da ikke kreve betalt for forundersøkelsene. De har da klart heller ikke lov til å nekte dere å hente ut båten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER