HOLE PÅ SKJÆRET

Egentlig er det bare tull å skrive om mat i båt. Ta reker!

Her har du litt å tygge på

Det er nemlig klart mer fisk i fiskebutikkene enn det er i fjorden, skriver Hole på skjæret om sommerens mattips på båttur.

Publisert

Det skrives utrolig mye om mat for tiden, men det er mat på restauranter og hjemme på kjøkkenet. Ingen skriver om mat i båt. Det er der vi tenker å rette opp skuta. Som man skjønner er det ikke så lett å skrive noe generelt om mat i båt. 

Har du en ti fot With-jolle er det ikke så aktuelt med grillmat og ratatouille. Det passer nok bedre med skolebrød og rosinboller. Har du et slagskip på 65 fot er det lettere å briljere. Da kan du heve deg over de evinnelige rekene. Har aksjene kastet bra av seg, går det an å leie inn en egen kokk - og da er det uendelig med muligheter. Men husk for all del båtpoteter, så det blir et lite innslag av det maritime. 

Det "morsomme" med reker i båt er at det alltid er en som må kaste det første rekehodet over bord.

Svært mange båter mellom 20 og 30 fot har et gassbluss med et par plater. Også det gir mulighet for noe annet enn reker. Nakkekoteletter i stekepanna er en sikker vinner. Riktignok anbefaler kostholdsekspertene vanlige koteletter, da disse er magrere. Men i klassen 20-30 fot er det mange som må dra opp dreggen med håndkraft. Da kan det være godt med litt animalsk fett på ditt personlige skrog. 

Selvtrukken fisk rett i panna er selvfølgelig også en vinner, men for folk rundt Oslofjorden er det en vrien variant nå for tiden. Det er nemlig klart mer fisk i fiskebutikkene enn det er i fjorden. Muligheten for å få en fiskekake på kroken er omtrent like stor som å få en torsk, som dessuten er fredet. 

Men så var det disse rekene da. Vi skal selvfølgelig ikke ta livet av denne klassikeren i båt. Sper du på med noen krabbeskjell, papirhatt og noen vitser, er det nærmest Carnival Cruises i miniatyr. 

Det "morsomme" med reker i båt er at det alltid er en som må kaste det første rekehodet over bord. Oppvokst i innlandet med kanarifugler i bur må han se om det er noen som vil ha rekehodet han har spandert. Det er det! Den første femkilosmåka er på plass i løpet av noen sekunder, og ved hjelp av noen hese skrik varsler han de øvrige 25-30 som tilhører samme patrulje. Dermed er "underholdningen" sikret for den nærmeste timen. Og båttur skal være morsomt. 

Egentlig er det bare tull å skrive om mat i båt. Ta reker!