Båttur

BÅTLIV: I Oslofjorden kan du kombinere båtliv, badeliv og storbyopplevelser

Norge har mye å by på

Ferien blir ikke bedre jo lenger bort man reiser. I Norge er det kort vei til flott natur langs nesten hele kysten.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av sjefredaktør Ole Henrik Nissen-lie

Krigen i Ukraina minner oss på hvor trygt og godt vi har det her i landet. Krigen kommer på tampen av en to år lang global pandemi, som har bidratt til å endre på ferievanene våre.

Vi har fått øynene opp for hva Norge har å by på, ikke bare av vakker natur, men også av herlig sjømat og spennende kystkultur. Her i landet har vi en frihet som man ikke finner så mange andre steder enn i Skandinavia. Vi kan ferdes fritt omkring, og fiske eller plukke skjell, uten å betale dyre lisenser eller stille oss opp i kø med mange andre.

Få steder i verden kan man ferdes så fritt i så vakker natur som i vårt land."

Særlig vi båtfolk kan leve livet som frie fanter, kaste loss når det passer oss og sette kursen dit vi vil, men helt skyfri er himmelen ikke her heller. Krigen har gitt et hopp i energiprisene.

Med over 20 kroner for literen diesel kan det bli dyrt å dra på langtur med stor motorbåt i sommer.

Storbyliv og badeliv

Derfor tror vi mange i år vil satse på kortreist ferie og oppdage nærområdene sine. Det er en villfarelse at ferien blir bedre jo lenger unna hjemstedet man reiser. Oslofjorden kan by på herlig kombinasjon av storbyliv og badeliv fra holmer og naturhavner. Sørlandet er fantastisk med sine hvitmalte skutebyter innenfor en skjærgård med mylder av svaberg. Vestlandet med sine fjorder og fjell, og Nordland med sine mange holmer og utvær, er ikke mindre imponerende. Norges har verdens nest lengste kyst etter Canada. Kystlinjen med fjorder, bukter og øyer regnes til i alt 102 936 kilometer.

De som vil ut lå lengre tokt må ta seg god tid, og helst kjøre i snekkefart for å holde drivstoffutgiftene nede. Så får man heller se hvor langt vær, vind og lommebok tillater at man kommer.

For den litt vågale og eventyrlystne er det mye å oppdage. I fjor var Båtmagasinet-redaksjonen på tokt langs Helgelandskysten, smakte lokal whisky på Myken, vandret opp på Rødøyløva med utsikt over store deler av det eventyrlige øyriket, dykket etter kamskjell ved Torghatten og klatret opp til Svartisen fra Holandsfjorden. På Torghatten Camping fikk vi en kulinarisk opplevelse av de sjeldne, basert på lokale råvarer.

Få steder i verden kan man ferdes så fritt i så vakker natur som i vårt land. Under ripa har vi verdens kanskje beste spiskammers av sjømat, og rundt oss har vi tusener av øyer og holmer, og fjorder og fjell. Ta gjerne med dykkermaske og tursko. Sykkel kan du leie mange steder i land, om du ønsker å utforske omgivelsene.

I Norske Gjestehavner gir vi deg tips til båttur på Vestlandet og på Helgelandskysten. Benytt sommeren til å oppdage nye sider ved Norge, og legg deg til i naturhavner, om du frykter trengsel i gjestehavnene.

God båtsommer!