Tips til båtferie i Norge

For tiden er det sterke begrensninger på utenlandsreiser, og mange hyttekommuner ber hyttefolket holde seg hjemme. Båtlivet kan dermed være et feriealternativ for folk som ikke må holde seg hjemme på grunn av sykdom eller karantene i sommer. Med øyer og fjorder har Norge en kystlinje som tilsvarer jordas omkrets to ganger. Det er med andre ord nok av viker og havner å velge mellom i vakker norsk natur.

For de fleste av oss har ikke båtsesongen startet ennå, men våren står for døren, og på fjorden kan man få frisk luft og avkobling uten nødvendigvis å menge seg med så mange andre mennesker. Norges kyst byr på svært mange naturhavner, noen med badestrender, andre med svaberg. Ofte er det også muligheter for fiske eller skjellsanking i nærheten.

Vi har her samlet en rekke artikler om gode havner, tips til fortøyning og aktuelle aktiviteter knyttet til båtlivet. Abonnenter med digital tilgang kan lese artiklene uten ekstra omkostninger. Magne Klann har i ti år seilt langs kysten og kartlagt gode naturhavner. I denne artikkelen skriver han om hva du bør tenke på når vil finne en naturidyll for deg selv i nærheten av havgapet:

Når været er bra, kan det bli trangt i de mest populære havnene. Derfor har vi samlet 20 havner som enten ligger litt utenfor leden, eller er utilgjengelige ved første øyekast. Det er god plass her uansett når du kommer. Her kan du lese om 20 gode naturhavner:

Hørt om Fredagshølet? Det er en naturhavn på nordvestspissen av Vesterøy på Hvaler i Østfold. Les mer om Fredagshølet i artikkelen under:

I mylderet av herlige turmål har vi også valgt ut 12 havner langs Skagerrakkysten for sommerens eventyr. Les om de 12 havnene her:

Mange østlendinger snur før de kommer helt sør i Norge, og mange vestlendinger raser forbi på vei til Sørlandet, men vest for Lindesnes ligger det noen nydelige naturhavner.

Jordomseilere sier det gang på gang etter hjemkomst; få land er finere å seile i enn Norge. Her forteller tre havnebokforfattere om sine favoritthavner. Vi tildelte Skagerrak til Magne Klann, Jørn Engevik fikk Vestlandet og Jon Amtrup Nord-Norge. Her er deres favoritter:

Helt på tampen koster vi også på oss en reportasje fra Nord-Norge, som sto på trykk i siste utgave av Båtmagasinet (Båtmagasinet 2 2020). Du trenger ikke stor båt for å reise på tur og oppleve Norges vakre natur. Ekteparet la ut fra Bodø til Troms i en åpen skjærgårdsjeep, sov i telt på holmer når været var bra, og tok inn på rorbuer og pensjonater eller. Les om deres opplevelser her: