hholmene_7943kopi
Strekkavlaster: Til korte fortøyninger kan det være lurt å bruke strekkavlaster på samme måte som i faste båtplasser for å unngå napping. Pass på at du ikke bruker tauet «tur-retur» i så fall ? da kan det bli gnaget over.
Daumann: «Daumann» er et lodd som henges på dreggtauet. Det gjør at draget i ankeret blir mer parallelt med bunnen. Dessuten gjør det at dreggtauet henger mer rett ned og er mindre i veien for andre båter.
DCIM\100GOPR
naturhavn_7932kopi

Livet i naturhavner

Hver båttur er et eventyr blant kjente og ukjente naturperler. Derfor har jeg også en mengde steder langs kysten som jeg kaller favoritthavner, de fleste av dem naturhavner. Jeg ferdes mest langs Skagerrakkysten, og gjennom arbeidet med Havneboka er jeg blitt godt kjent med den.

Publisert Sist oppdatert

Vi kommer tilbake til et knippe favorittsteder, men først litt om livet i naturhavnene. Hvordan unngå problemer, og hvordan nyte det enkle livet. Jeg har vært ute i havgapet med båt midt på vinteren. Milde svaberg som barna hopper barbeint rundt på om sommeren, er innbydende på en annen måte. Det kjennes som villmark. Nesten som å være langt inne på fjellet. Det er goldt og øde, og vi er prisgitt naturkreftene. Egentlig er det sånn om sommeren også, men da ligger det jo mange andre båter der. Alt er mer tilbakelent. Naturen er likevel den samme, og det er noe ved denne naturen jeg ikke kan få nok av.

De fleste holmer og skjær ute i havgapet er slik at vi ikke ønsker nærkontakt med dem når vi er i båt. De er lunefulle farer, eller i beste fall ubrukelige. Så er det noen holmer eller øyer som gir oss akkurat det vi trenger for å fortøye våre båter. Kanskje en bukt eller et sund der bølgene ikke kommer til. Når vi er der om sommeren, er det kanskje ingen bølger. Men vi vet at vinden kan komme, og i så fall er vi godt fortøyd. Vinden kan ule, men vi mestrer naturens villskap. Vår lille båt ligger trygt. Ingen kan vinne over naturkreftene, men vi kan mestre dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER