Designere om båtlivets fremtid

FORNØYD: Under Espen Aalruds ledelse har Marex gjennom flere år hatt en årlig vekst på rundt 25 prosent.

Mister Marex

- Vi begynner med å designe båtene innenfra og ut. Vi begynner med det praktiske, og så lager vi linjene etterpå, sier Espen Aalrud (52), som havnet i sjefsstolen i Marex med 17 ansatte i 1998. I dag er de 330 ansatte, og målet er å bli best i verden på familiebåter.

Publisert Sist oppdatert

I den virkelig store oppblomstringstiden for norsk plastbåtproduksjon i Norge, slår Oslo-mannen Eyvin Aalrud seg ned i Grimstad på begynnelsen av 1970-tallet. Etter noen år som ansatt i Joda, startet han i 1973 Marex. På den tiden var det flere titalls båtprodusenter i Grimstad og Arendal, og størst av dem alle var Fjord Plast AS. I en bransje der så å si alle produsentene var mer eller mindre selvlærte forretningsfolk, hadde den språkmektige Aalrud bakgrunn som økonom og en forkjærlighet for Europa. Han levde og åndet for bedriften, og sommerferiene til de to sønnene Espen og Thomas ble som regel tilbrakt i baksetet på bilen på vei fra en forhandler til en annen, gjennom Frankrike, Tyskland, Sveits eller Nederland.

I 1998 dør Eyvin Aalrud uventet. De to sønnene er i ferd med å etablere egne karrierer. Thomas hos Volvo Penta i London, Espen som ferdig utdannet jurist i Oslo. På Hasseltangen i Grimstad oppstår det et vakuum i familiebedriften etter farens bortgang. Hva skulle to akademikere på 29 og 27 bosatt i London og Oslo gjøre nå?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER