Trender i båtbransjen: Stein Harald Jørgensen

Motorprisene går opp neste år

Prisen på utenbordsmotorer stiger med fem til ti prosent neste år, og båtprisene går opp tilsvarende.

–Nå må vi begynne med salg og markedsføring igjen, sier salgs- og markedssjef Stein Harald Jørgensen hos Suzuki-importør Erling Sande. Sommeren var dårlig, og usikkerheten i markedet er for tiden stor. Båtmagasinet har videointervjuet flere bransjetopper om utsiktene for båtlivet i tiden som kommer, og først ut er Stein Harald Jørgensen.

Etter prisøkninger tidligere i år, varslet Suzuki nylig på forhandlermøte en ny økning på fem til åtte prosent i tiden som kommer. Ifølge Jørgensen har motorprisene stort sett vokst i takt med prisstigningen generelt gjennom tidene.

De siste par årene har motorprodusentene slitt med leveranseproblemer. Jørgensen tror på oppsving i salg av motorer til dem som vil bytte ut den gamle motoren, såkalt repowering, i tiden som kommer.

På spørsmål om fremtiden sier Jørgensen at han tror det går langsom i retning av elektrisk framdrift. –Mange ønsker å kjøre langsomme og lydløse turer innaskjærs, men ennå er dette et tilbud til spesielt interesserte og rike mennesker. Prisene må ned før vi ser et større marked, men Suzuki kommer med elmotorer under 30 hestekrefter i overskuelig framtid, sier Jørgensen.

Han påpeker at også fossile motorer blir mer stillegående og drivstofføkonomiske. –Forbruket går ned år for år. Vi testet nylig en ny 115 hk med forbruk på 0,6 liter per nautisk mil i marsjfart på aktuell båt, sier Jørgensen.