AVTAGENDE: Finnboat melder om avtagende båtsalg, mens norske forhandlere er utsolgt for populære modeller.

Godt salg, men avtagende optimisme i båtbransjen

I Finland melder båtbransjen om at salget nå avtar etter en optimistisk start på året, mens Norboat sier at det fortsatt er stor etterspørsel i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Basert på samtaler med våre medlemmer har trykket på «volumbåtene» (skjærgårdsjeeper og daycruisere, red.anm) vært meget bra og holder seg godt. Samtidig begynner fler og fler å komme i den situasjonen at de er utsolgt for en del modeller for denne sesongen sier daglig leder Magnus Ryhjell i Norboat til Båtmagasinet.*

Salgs- og produktsjef Stein Harald Jørgensen hos Suzuki-forhandler Erling Sande opplyser at salg av påhengsmotorer er 19 prosent høyere i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi merket vel litt psykologisk usikkerhet i mars etter invasjonen i Ukraina, men ikke noe som førte til avbestillinger. Det er rimelig å anta at noen potensielle kunder «setter seg litt på gjerdet» i forhold til all støyen som er nå. Samtidig er det mangel på kurante bruktbåter samtidig som prisene på nye båter vil fortsette å øke, så det er lite som tyder på at det er lurt å vente med å kjøpe båt, sier Jørgensen.

I Finland melder 36 prosent av bedriftene i båtbransjen om at omsetningen har falt hittil i år, mens 33 prosent sier at den har steget, og 67 prosent melder om forstyrrelser i leveransekjedene. I januar var det kun ti prosent som meldte om nedgang i salget. VD Jarkko Pajusalo i Finnboat mener at en kjølig vår og leveranseproblemer forklarer avmatningen i bransjen den siste tiden.

*Oppdatert mandag 23. mai kl 11:50: Magnus Ryhjell presiserer at salget roer seg noe nå inn mot sommeren.