STØRST: Viknes har størst omsetning av de rene båtprodusentene her i landet, men Goldfish haler innpå
STØRST: Viknes har størst omsetning av de rene båtprodusentene her i landet, men Goldfish haler innpå

Svak vekst for norske båtprodusenter

Landets 24 båtprodusenter omsatte i fjor for 1,39 milliard kroner, men ikke alt er båt. Daycruiserprodusentene har fått opp farten.

Under pandemien har også de norske båtprodusentene fått et omsetningsløft. I 2021 omsatte landets båtprodusenter for 1,39 milliard kroner, som er en økning på 14,1 prosent fra året før.

Det er ikke mange båtprodusenter igjen her i landet. Vår oversikt omfatter 24 bedrifter, som har levert regnskap for 2021. Omtrent en fjerdedel av den samlede omsetningen her, står Helgeland Plast for med en omsetning i fjor på 346,9 millioner kroner. Helgeland Plast produserer Polarcirkel-båter, men har hovedvirksomheten innen produksjon av elementer til oppdrettsnæringen, og fjoråret var ikke bra for Nordlandsbedriften, som havnet i minus på driften.

Foruten Helgeland Plast er det kun fem produsenter som omsetter for over 100 millioner kroner. Alle fem gjør det bedre resultatmessig enn kjempen i nord.

Fart

Viknes Båt og Service har hatt en jevn og stødig vekst i omsetningen de siste seks årene. I fjor vokste omsetningen med 5,7 prosent til 196,8 millioner kroner. Dermed inntar Viknes omsetningstoppen for de rene båtprodusentene.

Tett opptil Viknes kommer Goldfish Boat, som i fjor landet en omsetning påå 181,6 millioner kroner. Goldfish holder også en mye høyere fart enn Viknes, og vokste med 24 prosent fra 2020 til 2021.

I kjølvannet til Goldfish følger naboen i sør, Hydrolift, som virkelig har fått opp farten i regnskapsbøkene. Fredrikstadbedriften tredoblet nesten omsetningen fra 41,3 millioner kroner i 2020 til 108,7 millioner kroner i fjor.

Hydrolift sniker seg dermed foran daycruiserprodusenten på Sørlandet. Arendalsbedriften Ibiza omsatte i fjor for 104,6 millioner kroner, opp fra 70,7 millioner året før, som utgjør en vekst på hele 48 prosent.

Enkelte vil kanskje stusse over å finne Evoy på denne listen. Evoy produserer elektriske motorer til fritidsbåter og arbeidsbåter. Oppstartsbedriften bidrar kraftig til å dra ned snittmarginen i bransjen. Vi har valgt å ta den med i vår oversikt fordi Florø-bedriften skaper norske arbeidsplasser i fritidsbåtbransjen, som kanskje få et nytt oppsving her i landet å årene som kommer.