PRAKTISK BÅTLIV

Snart må du gjøre båten klar for vinteren

Tiden er inne for å forberede båten for de mørke månedene. Vi ser på det viktigste du må huske på, slik at du også enklere blir klar til en ny båtsesong.

Publisert

Ligger båten på sjøen slipper du å være urolig for at naboens krybbe bryter sammen og velter din båt i samme slengen når orkanen feier inn over land. Engstelsen er snarere knyttet til om fortøyningene holder, og at lukene ikke blåser opp. Samtidig er det fordeler ved å ta båten på land. Har du trebåt bør du være klar over at opplag på sjø sliter voldsomt på skroget Men i mange deler av landet er det greitt at plastbåter ligger ute, så sant de kan komme på land etter noen år for å tørke skikkelig.

Tørr båt

Det er viktig at båten er så tørr og saltfri som mulig når den går i opplag. Og den må forbli tørr vinteren gjennom. Hvordan du oppnår dette er avhengig av mange faktorer: Lukket båt? Land eller sjø? Hvordan er klimaet? Strømtilgang? Båter på sjøen kan være lettere å fuktighetskontrollere siden sjøvannet bremser temperatursvingninger, men uansett er god lufting essensielt: Opp med skapdører og benker og hold ventilene åpne. Legg noen barnebleier nederst i skap og andre steder fukt kan samle seg, en rimelig og effektiv fuktsamler. Luftfuktigheten bør være under 80 prosent for å unngå mugg og jordslag, og et hydrometer varsler om luftingen er nok.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS