Fjordbyen Oslo
Bading i havnebassenget blir populært
Etter 80 år med forurensning åpner Fjordbyen for publikumsbading i Oslo Sentrum
Etter at forurensningen i det indre havnebassenget i Oslo opp mot 2. verdenskrig satte stopper for publikumsbading i Oslo sentrum er nå forholdene og interessen for bading på full fart opp.
Badekulturen i indre fjord kom gradvis tilbake etter årtusenskiftet. De kom med Oslos «gjenoppdaging» av fjorden gjennom Fjordbyprosjektet. Det startet med det private fjordbadet på Tjuvholmen i 2012 som imidlertid var et beskjedent prosjekt som lenge ble hemmet av beboernes uvilje mot fremmedbading om kvelden. Det store gjennombruddet kom derfor først med Fjordbadet på Sørenga i 2015. Dette ble en stor suksess og trolig begynnelsen på en renesanse for fjordbadingen i Oslo. Folk fra hele Oslo dro ned til denne attraksjonen. På varme sommerdager kunne det være nærmere 3 000 badegjester på det fineste fjordbadet Oslo noensinne har hatt.
Dette er antakelig bare begynnelsen på en utvikling der byens borgere igjen tar det indre havnebasseng i besittelse. Om noen år blir badestranden ved Operaen ferdig. Det blir et fint, nytt tilskudd til byens badeliv.
Alt dette var muliggjort fordi fjorden, og også indre havnebasseng, igjen hadde fått bra badevann. Bak lå en stor innsats for å rense fjorden, først med renseanlegget på Bækkelaget, så med anlegget på Slemmestad og senere med mudringen i Bjørvika og dumpingen av de forurenset massene i et undervannsdeponi utenfor Malmøykalven, samt renseanlegget Midgardsormen i Akerselven
Det førte også til andre initiativ for å fremme badekulturen, og da ikke minst mulighetene for helårsbading i indre fjord. Et av disse var bygging av badstueflåten som igjen har ført til etablering av forenignen «Sørenga badstu- og helårsbadeanstalt». Arkitektfirmaet Snøhetta har tegnet en nytt badstuannlegg etter at et provisorisk anlegg har vist det er liv laga for helårsbading i Fjordbyen.