SAXDOR: Miks av vannscooter og båt.

Krysser vannscooter og båt

Finske Saxdor skal bli en blanding av båt med utenbordsmotor og vannscooter.

Publisert Sist oppdatert

Da Axopar ble startet for bare fem år siden, ble det med overraskende og målbevisst vekst. Allerede de første modellene falt i smak både hos båtjournalister og på markedet. I dag er Axopar blitt et verdensomfattende båtmerke som man vanskelig kan unngå på internasjonale båtmesser. I begynnelsen var Sakari Mattila med, men skilte etter hvert lag med Axopar, som har hentet navnet sitt fra Aquador, XO og Paragon. Sakari Mattila velger å kalle det nye båtmerket for Saxdor, uten at det gås for mye i dybden om navnevalget denne gangen.

Mercury

Første båt fra Saxdor kan nok vekke litt forvirring. På engelsk beskrives den som water scooter, men som kan oppfattes feil for oss som allerede har betegnelsen vannscootere som egen kategori (jetski på engelsk). Men båten skal faktisk hente det beste fra vannscooter, men samtidig ifølge produsenten ha en ekstra trygghetsfølelse og komfort.

Første båt er Saxdor 200 Sport på 20 fot. Prisen skal starte på 20.000 euro før skatter og avgifter, og er da motorisert med 100 hestekrefter utenbordsmotor fra Mercury. Denne skal da gi en hastighet på 34 knop. Vil man ha enda mer kan største utenbordsalaternativ velges, som er 175 hestekrefter. Topphastigheten for 20-foteren blir da 45 knop. Vekten skal være 700 kilo, og båten skal derfor være lett å ta med seg på båthenger.

Mot 50 fot

Det loves også rimelige driftsutgifter. Skroget er dobbelsteppet, skal være skarpt og det loves god akselerasjon og gode kjøreegenskaper.

Standard båt skal leveres med jockeysete med plass til tre personer, ikke helt ukjent fra nettopp vannscooter-verdenen. Den kan også leveres med mer ordinære seter. Videre kan den leveres med to multiskjermer på sju tommer, eller en ni-tommers skjerm. Det hører også med en T-top som også innehar båtens lydsystem. Verdenslanseringen skal ifølge produsenten skje på Cannes Yachting Festival, men allerede nå skal de første båtene være klare for kunder. Og går alt etter planene vil vi se båter fra Saxdor helt opp mot 50 fot.