Test - Saxdor 320 GTO

TRENDY: Den foreløpig siste kreasjonen fra «konseptgeneratoren» Sakari Mattila er motorbåtfamilien Saxdor.

Cabincruiseren «alle» vil ha

Den finske designeren Sakari Mattila er en sentral figur bak noen av Finlands største båtsuksesser. Han har flere ganger startet trender med båtmerker som Aquador, Axopar, Paragon og XO. Den foreløpig siste kreasjonen fra «konseptgeneratoren» er motorbåtfamilien Saxdor. Vi har testet cabincruiseren Saxdor 320 GTO.

Publisert Sist oppdatert

Er man av den observante typen, vil man dra kjensel på likheten i de ulike merkenavnene, eksempelvis A(quador), XO, Par(agon), eller S(akari), Ax(opar), (Aqua)dor. Og konseptlikheten mellom både Paragon, XO, Axopar og nå sist Saxdor, er ganske åpenbar. Designeren Mattila har videreutviklet og rendyrket båttypen for hver merkevare som har blitt utviklet, og med Saxdor foreligger det planer om modeller helt opp til 50 fot. Konseptet med et stort antall modeller basert på relativt få skrogplattformer er en stor trend som ble sparket i gang med Axopar, tett fulgt av Nimbus og som deretter flere produsenter i Europa har hengt seg på. Også grunnleggeren av Finnmaster og Grandezza, finnen Osmo Roukala, har gjort et comeback i båtbransjen med det nystartede båtmerket Quarken som lanseres denne våren. At dette segmentet har stor appell slå vi fast også i Båtmagasinet nummer 11/2021 da vi testet en tyrkisk utfordrer i dette segmentet, nemlig Dromeas.

Saxdor vakte oppsikt da de først kom på markedet i 2020 med den lille 20-foteren Saxdor 200 Sport. Til forrige sesong lanserte produsenten båten vi har testet i denne utgaven, nemlig Saxdor 320. En båt på 10 meter som finnes i tre versjoner; styrhusbåten 320 GTC, den helt åpne GRT og T-top-modellen GTO. Samtlige med step-skrog og utfellbare skrogsider på hver side. Alle modellene er designet for utenbordsmotorer på opp til 2x300 hk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER