Raymarine AXIOM – årets plotter-nyhet?

Messens heftigste plotteroverraskelse skuffet ikke. Den godt bevarte hemmeligheten ble fra første lansering snakkisen på messens øvre dekk. Kan Raymarine holde alt de lover?

Publisert Sist oppdatert

Vene Båt Helsinki/BÅTLIV:

Teksten er redigert 20.02.17

I ukene før messen innså vi at en verdenslansering stod på trappene. Hva som foregikk hos Raymarines utviklingsavdelinger, var det få, om noen som fikk innsikt i. Mumling og kryptiske svar har vært fasiten og selv på messen klarte gjengen å holde tett frem planlagt verdenslansering.

En oppvisning i gode løsninger

De fleste store elektronikk produsentene var alle samlet på messens øvre dekk. Etter lanseringen, var det ingen tvil - AXIOM og Raymarine var blitt Vene Båts store MFD-snakkis (Multi Funcion Display med ekkolodd, kartplotter og utvidede muligheter).

Det var forventet mye nytt, og det kom. Men, nytt for Raymarine, betyr ikke at det ikke finnes hos konkurrentene. Mye er likt her, og selvsagt var det som forventet. AXIOM har nå firekjerners prosessor og en form for tredimensjonal skanning slik som de andre. De har derimot klart å gjøre det på ekte Raymarine vis – på sin måte.

Ikke uventet traff jeg Rainer Korn, Tysklands mest kjente «norske» havfisker klistret til displayet. Vi var begge imponert, og enige om at dette gjør Raymarine enda mer attraktivt for sportsfiskerne. Det styrker satsningen for profesjonelle MDF* for oss og merkevaren på verdensbasis styrkes betraktelig.

AXIOM har i det minste klart å lage mye støy og interesse rundt sitt nye flaggskip. At det ser bra ut kan ingen benekte.
AXIOM har i det minste klart å lage mye støy og interesse rundt sitt nye flaggskip. At det ser bra ut kan ingen benekte.

Lynrask Lighthouse 3

De få demoinstrumentene som finnes i verden for øyeblikket, blir oppdatert nærmest daglig. Eksakt hvordan det endelige produktet blir, er fortsatt litt uvisst. Det hele ser bra ut, og ikke minst syntes vi at menyen er innovativ og god. Quad Core prosessoren skal ifølge produsenten selv, være totalt nyskapende og fullstendig uten synlige forsinkelser. Om dette stemmer, er det en liten revolusjon, for det har ingen andre klart enda.

Vi liker Lighthouse 2 godt, og spesielt har de to unike samarbeidene med kartproduksjon (Autochart Live) med Navionics og direktevisning av GRIBview værkart via Theyr.com. I fremtiden forventes det også at Raymarine er tidlig ute med slike smarte løsninger. Med raskere prosessorer og AXIOM vil mulighetene kanskje bli enda større?

Bølgekorrigering

Jeg har lenge irritert meg over bølgegjenvisningene på flat bunn. AXIOM er ifølge Raymarine svaret på mine bønner. Yrkesflåten har lenge og vel kost seg med gyrostabile bilder, mens hos oss sportsfiskere, som har båter som virkelig gynger i bølgene, er problemet langt prekært. Vi studerer enkeltfisk, småstimer og mindre bunndetaljer i langt større grad, og når bunnen ser ut som et sagblad, er ikke dette alltid enkelt.

I tillegg til å stabilisere det klassiske 2D bildet, skal også den nye «supergiveren» klare å stabilisere skanningen både i Chirp DownVision, Chirp SideVision og den nye RealVision 3D. 

Det er giveren som er halve moroa fra Raymarine denne gangen. Her får du utforske RealVision 3D bildene mens gyrostabilisatoren sørger for bølgestabilisering. Det er det ingen av konkurrentene som har - enda. Bilde: Raymarine
Det er giveren som er halve moroa fra Raymarine denne gangen. Her får du utforske RealVision 3D bildene mens gyrostabilisatoren sørger for bølgestabilisering. Det er det ingen av konkurrentene som har - enda. Bilde: Raymarine

4 i 1 giveren

Konkurrentene har lenge hatt givere som viser 2D bilder og ned og sideskanning. Raymarine løfter nå med RV modellen nivået videre og gir oss en giver med alle disse funksjonene, og litt til. De to deilige rosinene i denne monstrøse giverpølsa er RealVision 3D og den overnevnte gyrostabilisatoren. 3D bilder har vi sett fra Lowrance, Simrad og Garmin fra før, mende krever en ekstra giver, og denne koster fort ti store høvdinger.

Giveren er nærmest den største nyheten, da den vil gjøre at de fleste som kjøper teknologien, faktisk kommer til å bruke den. Til sammenligning har svært få tatt i bruk konkurrentenes noe dyre tilbud. Giveren er også Chirp basert og har en effekt på 600W og skanner i 50/200kHz segmentet. Den ruver godt bak på båten, men det er vist slik givere kommer til å se ut i fremtiden. 

Menyen er ny og ser ut som de fleste, men overrasker med interaktive menyfelt og flotte overganger. Bilde: Raymarine
Menyen er ny og ser ut som de fleste, men overrasker med interaktive menyfelt og flotte overganger. Bilde: Raymarine

Skjerm og meny

Skjermen er flott, har fine farger og er lett å jobbe med. Dessverre har de ikke på noe vis oppdatert skjermene sine nevneverdig. Både lysstyrke (trolig 1200 Nits) og oppløsningene har vært standard ganske lenge nå. I tillegg finnes foreløpig kun en ren touch utgave. Klør du i fingerne etter å skru og trykke på fysiske knapper, må du kjøpe en RMK10 knappemodul for 3999,- i tillegg. Dette er på ingen måte negativt, men et valg fra leverandørens side.

Menyen på Lighthouse 3 er helt ny, og vi liker svært godt det vi ser. Her er det oversiktlig og enda mer selvforklarende for førstegangsbrukerne. Som touch meny leverer de helt i toppen, og mange av menyene ser ut til å fungere godt og er intuitive. «Swipe To Power» knappen er en liten detalj, men fungerte godt. 

Konklusjon

Prismessig ble vi også positivt overrasket. Apparatet er rimeligere enn de fleste av sine konkurrenter, og om du ønsker å bruke RealVison 3D og Gyrostabiliseringen sammen med de andre skanningsegenskapene, får du alt i RV-giveren som kun koster 4200,- Det er en besparelse på mange tusen – bare der. 

 «Et Aksiom er en grunnsetning som aksepteres uten bevis. Det er enten allment akseptert eller at den er selvinnlysende sann». (Wikipedia)

Raymarine har tydelig vis stor tro på AXIOM og omtaler den som «Simply Superior». Vi skal altså bare ta det for gitt at dette ganske enkelt er det beste instrumentet i bransjen - akkurat nå. At vi ble imponert og at vi gleder oss til å se om toppmodellen faktisk er alt de garanterer – er virkelige og harde fakta. Her er det mye snadder, og fortsatt er det mye vi ikke har klart å ta inn over oss med – enda.

Båtliv kommer med en grundig test av AXIOM serien så fort den er tilgjengelig. 

Det er sportsfiskerne som har fått mest i Axion. Det at alle godsakene blir levert fra samme giver, er rosinen i pølsa og unikt for Raymarine. Foto: Raymarine
Det er sportsfiskerne som har fått mest i Axion. Det at alle godsakene blir levert fra samme giver, er rosinen i pølsa og unikt for Raymarine. Foto: Raymarine

Egenskaper 12” utgaven:

Display Size

12.0" Optically Bonded LCD

Display Resolution

1280 x 800 WQVGA

Screen Type

Touchscreen

Mounting Options

Top / Flush / Bracket / Rear Mounting

Networking

1 x 10/100 Mbits/ Network (RayNet)

Waterproofing Standard

IPX6 and IPX7

Memory Card Slots

1x MicroSD

Bluetooth

Bluetooth 2.1 + EDR power class 1.5 (supports AVRCP 1.0)

Radar Compatible

Yes

 

Thermal Night Vision Compatible

Yes – compatible with FLIR M100 and M200 cameras

Video over IP Camera Support

Add up to 10 Video over IP network cameras

Built-in Sonar

Model dependent

External Sonar Compatible

Yes – support for Digital and CHIRP sonar modules

GPS

Built-in GNSS Receiver: GPS/GLONASS/Beidou* - 10Hz 72 Channel

Optional Remote Controls

RMK-10

AIS

With optional receivers and transceivers

Autopilot Control

Evolution Autopilot Integration

Digital Switching

Empirbus compatible

Audio Integration

Support for NMEA2000 compatible audio devices

Voltage

12V / 24V DC (10.8 V DC to 31.2V DC)

Operating Temperature

-13º F to +131º F (-25º C to +55º C)