nordkappgrandcoupe5

Båtbransjen opp av bølgedalen

I fjor omsatte båtbransjen for ca tre milliarder kroner, ifølge SSB. Bransjen har hatt solid vekst siden bunnåret 2013.

Publisert Sist oppdatert

Engroshandel med fritidsbåter- og utstyr beløp seg i fjor til 2,96 milliarder kroner, ifølge varehandelsstatistikken til Statistisk Sentralbyrå.

Salget av båter og utstyr er ennå ikke helt på nivå med toppåret 2008, da omsetningen havnet på 3,3 milliarder kroner, men det er nesten dobling fra bunnåret fra 2013 da bransjen kun omsatte for 1,7 milliard kroner.

Produsenter inngår ikke i denne varehandelsstatistikken. Båtliv har i en serie artikler i høst satt søkelys på økonomien i båtbransjen. Vi har sett 21 norske båtprodusenter omsatte i fjor for 951,5 millioner kroner. Den samlede omsetningen av båter og utstyr beløper seg da til nærmere 4 milliarder kroner.

Hovedfunnene våre samsvarer med statistikken fra SSB. Omsetningen har vært i vekst de siste årene, men lønnsomheten er under press. Den mest positive utviklingen finner vi hos de kjente norske merkene som har flyttet produksjonen ut av landet. Kjente størrelser som Windy, Askeladden og Marex har fått fart i produksjonen og salget, og særlig når det gjelder Windy og Marex går mye av produksjonen til eksport.

Marginer

Hos produsentene her hjemme svekkes av svake tall fra Helgeland Plast, som henter mesteparten av sin omsetning fra plastrør og mærer. Goldfish, Øien Båt og Ibiza Boats er eksempler på norske produsenter med god lønnsomhet.

Omsetningen til 60 forhandlere av båter langs hele kysten av Norge har vokst 14 prosent i løpet av de tre siste årene til 2,55 milliarder kroner i fjor, viser offentlige regnskapstall. Tilsammen hadde de 60 forhandlerne et driftsoverskudd på 89 millioner kroner. Dette gir en driftsmargin på kun 3,6 prosent, og marginene har gått ned de siste årene. Den mest lønnsomme båtforhandleren i Norge er Herholdt Andersen i Tønsberg, og daglig leder Pål Herholdt tror det vil komme en konsolidering blant forhandlerne.

Båtliv har laget tabeller som viser omsetning og resultat for aktørene i bransjen. Tabellene kan sorteres på fanene over. De er fritt tilgjengelig for abonnenter.

Se omsetningen for 39 båtimportører her

Se omsetningen for 22 produsenter her

Se omsetningen for motorimportørene her

Se omsetningen for 60 forhandlere her

SALG: Kurven viser ikke et skrog, men salget i båtbransjen de siste ti årene.