Sommerkysten med Arnulf og Antares

Arnulf legger stadig nye kyster for sin pløyende baug. Fra Gøteborgs skjærgård har han nå tatt seg over til Danmark og Læsø. Der traff han Bjørn. En skikkelig havets sigøyner som hadde mange historier å fortelle. 

Publisert

Turens mål:

Oppleve kontraster med kystnatur og folk rundt Skagerak (Bohuslän, Jylland, Sørlandet) og på Vestlandet. Betrakte båtens plass i sjela på menneskene. Hvordan påvirkes livet av de korte intense opplevelsene vi unner oss i i fritidsbåten om sommeren eller av å være yrkesaktiv på kysten? Gleder, utfordringer, stress eller sjelefred?

Fre 6/5    Knippla-Sverige til Vesterø havn på Læsø 40 nm Morgentur på øya mens vinden løyet – akkurat slik som det ble meldt på Yr. Vind- og bølgevarselet som jeg henter derfra gjennom mobilt bredbånd er blitt et uunværlig hjelpemiddel. Tid er mitt store aktivum og det skal nytes og utnyttes slik at jeg unngår de ubehagelige opplevelsene med drittvær. Seiler tross alt aleine og har noen der hjemme som jeg håper bryr seg om min sikkerhet. Vinden løyet akkurat som meldt og jeg satte kurs over havet mot Læsø. Det er mye skipstrafikk i Kattegat, men AIS mottakeren viser dem på kartplotteren. Et fint suplement til radaren hvis sikten skulle bli dårlig. Det piper i mobiltelefonen når territorialgrensa passeres, for Telenor har kontroll på meg! Nye og grusomme takster for mobil- og databruk blir formidlet. Inn mot Læsø får jeg som vanlig uro når jeg ser hvor lite vann Antares har under kjølen. De siste femten minuttene av seilasen er det bare tre-fire meter dypt.

Vel fortøyd ser jeg at det kommer en bil kjørende utover brygga! Den entusiastiske havnefogd Alex, som er beskrevet i en artikkel i Båtlivs marsutgave, ønsker velkommen. Samtidig benytter han anledningen til å vise meg et av sine nye prosjekter – havnas elektriske utleiebiler som kan bookes og betales med mobiltelefonen eller havnas døgnåpne internettrom. Som “sesam-sesam” åpner skapet på veggen seg, og avdekker bilnøkkelen.  En kveldstur til kroa på Carlsens hotel gir et spennende treff og etter hvert bekjentskap med flere av stedets lokalbefolkning.   

Lør 7/5    Vesterø     Bjørn fra Farsund var et veldig hyggelig og interessant bekjentskap som jeg traff i går. Han hadde vært innom bakeren på formiddagen og kom på kaffebesøk om bord både for å beskue båten og ta en prat. Den praten varte resten av dagen! Han har det meste av livet oppholdt seg på sjøen, i store og små båter – både som seiler og som yrkesaktiv i fergetrafikk, men bor nå en periode på Læsø. Vi har seilt mye i de samme farvann og bekjentskapet ble derfor ytterligere berikende når opplevelser og refleksjoner ble delt. Utover ettermiddagen og kvelden ble jeg introdusert for hans lokale venner og det ble et riktig festlig lag på kroa.

Hjemturen fra kroa ga en forsmak på varme sommernetter - en nydelig stjerneklar himmel over blankstilt hav.   

Søn 8/5    Vesterø    Båtpuss og sykkeltur langs kysten. Et par timers slumring i sanddynene med solsteking av vinterblekt flesk. 18 grader i skyggen. Båter og mennesker på helgebesøk fra Fredrikshavn, forlater øya og stillheten senker seg. Bjørn kom syklende for en kveldsprat. Fra akterdekket beskuer og reflekterer vi over enda en idyllisk vårnatt her på den “fredfylte perlen”.   

Man 9/5    Vesterø    Dagen ble hovdsaklig viet til sykling. Sykkelen er med på sin tredje lange båttur, og den har sin plass framme på bakken. Der må den tåle mye sjøsprøyt, og girene har fungert dårligere og dårligere. Fikk kjøpt noen smådeler hos stedets sykkelutleie og fikset det slik at 12 av de 21 girene nå virker. Det er godt nok, for sykkelen har neppe levetid ut over dette året. Halve øye rundt ga god mosjon og nydelige opplevelser av vår og blomstring. Øyas historiske stolthet, saltsyderiet, ble også besøkt. Jeg var eneste besøkende når jeg kom og ble tatt veldig godt i mot, med orientering om øyas 900 årige saltproduksjon. Litt soling i sanddynene ble det også tid til. God tid er jo mitt privilegium på denne turen!

Fikk kontakt med Bengt Arild Andersen i en av de tre gjenværende tilreisende båter i havna. Han ble et spennende bekjentskap, som inviterte om bord til middag og god prat til langt på natt. Han bor i Risør, er pensjonert og er svært mye på sjøen - aleine. Seiler i sin Bavaria 40 fot seilbåt og trives med å ligge i dagesvis ute på havet uten å være så bestemt på hvor han skal hen. Odd Børretsen synger om at når man kommer til havn, så er turen slutt. Bengt Arild vil være underveis! Han setter ofte kursen mot Danmark, men har også seilt til Shetland, Orknøyene og rundt de Britiske øyer. Han fritter ut om jeg vil være med til Færøyene, og avdekker raskt at det lenge har vært et drømmemål for meg. Tiden får vise om det lar seg gjøre (har tross alt en jobb som skal skjøttes).   

Tirs 10/5 Læsø - Sæby 13 nm Diverse småreparasjoner i dag. Har et litt for stort innsig av vann et eller annet sted ombord, men finner ikke ut hvor. Legges i bero ettersom mine tre lensepumper fungerer godt. Sykkeltur med Bjørn inn på øya for å se på hus som han vurderer å kjøpe. Et av omtrent 600 hus som er til salgs (2.000 innbyggere). Prisene er svært lave. Bjørn forteller i dag at han har bestemt seg for å bosette seg permanen! Tar farvel med havnefogd Alex, Bjørn og nabobåten (ektepar fra Fredrikshavnsom bor hele sommeren i båten her på Læsø). Avreise i blankstille kl 17. Sæby havn er større og mer romslig enn forventet. Det var enkelt å snu Antares inne i havna. Flyttet meg raskt vekk fra den delen av kaia som ligger til veien, for det er plagsomt med støy fra biler og motorsykler. For øvrig flott havn!   

Ons 11/5 Sæby Befarte byen pr sykkel. Sæby har et praktfult, gammelt og vel bevart sentrum langs åen (elva) som har vært livsnerven. I riktig gamle dager ga nemlig det rolige elveutløpet mellom sanddynene en havn for fiskebåtene. Byens lille museum ga en akkurat en passe innsikt i dette og mange andre interessante detaljer. De hyggelige havnebetjentene anbefalte veldig sterkt å spise på Jensens fiskerestaurant. Jeg så gjorde. Med flott utsikt over havna og havet spiste jeg fra en nydelige skaldyrbuffet , som kostet under kr 200. Hummer, kreps, krabbe, reker og fisk i alle varianter ga et kulinarisk kick, men etter hvert var det ikke til å unngå betydelige smerter innenfor det utsprengte bukskinnet. Vraltet om bord og veltet meg på sofaen, hvor jeg sovnet umiddelbart.   

Tors 12/5 Sæby-Skagen 25 nm Godt trådløst nett i havna, som er gratis. Væmeldingen (yr) tilsier mer vind de kommende dager enn jeg liker å seile i aleine. Avreise etter en koselig sykkeltur i byen og på havna. Eiern av sportsbutikken 5 meter fra kaikanten fikk butikklokalene fylt med eksos når Antares motorer startet å buldre, men han lot kundene vente slik at han fikk hjulpet meg med å løsne fortøyningene.

På turen nordover ble lekasjen endelig avdekket. Det lekker mye vann inn i baugen, og jeg blir urolig ettersom isen også denne vinteren har vært så tykk i boblehavna at den har tygd på treverket (som ble reparert seinest i fjor). Må inspiseres i Skagen. Blir da tvunget til å legge til med styrbord side for å få låret jolla.

Etter slalomkjøring mellom 8 skip som ligger på reia utenfor Skagen, ankommer jeg den travle havna i kvass vestavind. Ingen sjø innenfor de tre moloportalene, men vanskelig å legge til med styrbord side. Fikk god hjelp av Yngvar, Gunnar og Kjell på seilbåten ”Voyage” fra Halden. De ble inviterte om bord på ankerdram. Skrøner og latter satt veldig løst! Et forsøk på kro-kveld, men røykskyer og norske priser fikk meg tidlig til køys (har nå opplevd flere danske kroer som gir blaffen i å håndheve røykeforbudet). Morgendagen bringer et spennende valg av tidspunkt for kryssingen av Skagerak!   

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

Powered by Labrador CMS