Økonomi i båbransjen

POPULÆR: Øien F 620 er en 20 fots halvplaner med kjøl som bygges i Nordfjord, og båten selger bra i Nordland.

Stort båtsalg på Helgelandskysten

Øien 620F er årets bestselger hos Arnulf Hansen & Co på Vågaholmen, som passerer omsetter for mer enn 100 millioner kroner i år.

Publisert Sist oppdatert

Arnulf Hansen & Co AS er blant båtforhandlerne med sterk vekst i år. Båtmagasinet har spurt daglig leder Trond Hansen om trender i båtbransjen, hvilke modeller han selger mest av, og forventningene til neste år.

Er du fornøyd med salg og regnskapsresultat i 2019, hvordan vil du kommentere regnskapet for fjoråret?

– Vi er godt fornøyd med året 2019 og hadde et akseptabelt resultat på ca. 5 prosent samt omsetningsvekst på ca 10 prosent fra året før, sier daglig leder Trond Hansen

Hvordan er 2020 sammenlignet med 2019, er det vekst i omsetning, er det bedring av driftsresultat?

–2020 har forlengs passert 2019 og vi ligger an til en omsetningsrekord med vekst på cirka 30 prosent fra 82 millioner kroner i 2019. Resultatet ser ut til å havne på rundt åtte prosent av omsetningen.

Hvilke modeller solgte dere mest av i fjor? Hvilke selger dere mest av i år?

– Øien 620F er vår bestselger i antall enheter i år, mens Askeladden P79 Weekend er den enkeltbåten som har gitt oss størst omsetning. Situasjonen var tilsvarende i 2019.

Hvilke trender generelt ser dere i båtmarkedet nå?

–Tendensen er at båtkjøpere bruker mer penger på båt i år enn tidligere. Det gir seg utslag i større båter med høyere kvalitet, samt mer utstyr rigget om bord. Vi selger mest båter med pilothouse for kombinert tur og fiske. Men store daycruisere har også hatt god etterspørsel i år.

Styrhus

Forventer dere videre salgsvekst i 2021, evt hvor mye? Hvilke båttyper og modeller forventer dere at vil selge bra neste år?

–Vi forventer ikke noen vesentlig vekst til neste år, spesielt fordi vi ikke har kapasitet å ta unna høyere omsetning på vårt eksisterende anlegg i Vågaholmen, men tror markedet vil holde seg på ca. samme nivå som i år, noe som er svært bra hos oss. Vi forventer fortsatt stor etterspørsel etter kvalitetsbåter med førerhus og kabin, for weekendturer samt kombinert mulighet for fiske. Askeladden er vårt mestselgende båtmerke i verdi, og lykkes med høy kvalitet, gode sjøegenskaper og stort utvalg i ekstrautstyr. Vi har forhåndsbestilt mange båter for neste år og satser på en ny superbra sesong. Askeladden P76 Weekend og Askeladden P79 Weekend tror vi også blir bestselger kommende år, sammen med den superpopulære fiskebåten Øien 620F.

Hvordan har Covid19 påvirket din virksomhet i år, og hvordan forventer du at pandemien vil påvirke salget neste år?

–Korona-pandemien har påvirket vår bedrift svært positivt. Ettersom vår beliggenhet er i distriktet nord på Helgelandskysten, har vi ikke hatt negativ påvirkning av korona, og tvert imot har meget stor pågang både fra lokale kunder og generelt norske ferierende. Vi tror situasjonen vil bli tilsvarende den samme til neste år, der de fleste vil feriere hjemme og i Norge og dermed bruke feriepenger lokalt langs vår vakre kyst på Helgeland.

Andre forhold som påvirker båtsalget, som valuta, tilgang på nye båter for salg neste år, endring i ferievaner og annet?

–Valutasituasjonen er den eneste «trusselen» mot en ny god båtsesong, ettersom de fleste båter og båtutstyr kjøpes i euro og dermed utsettes for prispress i negativ retning. Vi tror imidlertid ikke at valutaen vil øke noe vesentlig mer enn i år og kanskje i bestefall falle litt nærmere sommeren 2021.

Båtmagasinet vil i en serie artikler sette søkelyset på økonomien i båtbransjen. Klikk på lenken under og få tilgang til en oversikt over omsetning og resultat for 72 båtforhandlere langs hele hele kysten.

Se oversikt over økonomien til norske båtforhandlere her (for abonnenter)