Petter Morsk-Knudsen, Svein Erik Palmstrøm og Benny Martinsson i Princess Yachts.
Petter Morsk-Knudsen, Svein Erik Palmstrøm og Benny Martinsson i Princess Yachts.

Samler Princessene i ett rike

Båtbygger Benny Martinsson har kjøpt innmaten i Nye Norsk Båtsenter, og selger Princess i Norge, Sverige og Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Princess er mange nordmenns drømmebåt, men de siste årene har salget vært dårlig på Vestlandet. Offentlige regnskapstall viser at omsetningen stupte for Nye Norsk Båtsenter i fjor, og egenkapitalen gikk tapt for den fordums storheten i Søreidgrend ved Bergen.

Nå har Princess Yachts West Sweden kjøpt innmaten i selskapet Nye Norsk Båtsenter av tidliere eiere med Arne Høvik i spissen, og tar på den måten over salg og service for Princess på Vestlandet. Fra før av har selskapet agenturet på Princess på vestkysten i Sverige, og har nå også tatt over som importør i Danmark.

Svein Erik Palmstrøm er ny daglig leder for Princess Yachts West Norway, som selskapet heter, mens Petter Mork-Knudsen håndterer salg og salgsoppfølging. På Østlandet er det Vollen Båtsenter som selger de engelske båtene.

Nord West

Princess Yachts West holder til på Vindøn på Orust i Bohuslän, og drives av Benny Martinsson, som tidligere bygget Nord West-båtene. Båtbyggeriet med 135 ansatte gikk over ende i 2013 med en underbalanse på mer enn 150 millioner kroner.

Les også: Båtkjøpere taper på NordWest og Najad

Martinsson satset etter konkursen på restaurering og salg av brukte båter. Han sier at selskapet solgte brukte båter for 100 millioner kroner i fjor. Omsetningen i Princess Yachts West Sweden var i 2016 på nær 300.000 kroner, og driftsresultatet på hele 54.000 kroner, ifølge regnskapsopplysninger.

I Norge er det gjennom årene solgt hele 600 Princess-båter, og svenskene får dermed en stor kundebase å bygge videre på. En målsetting er å gi topp service i hele nettverket i Norge, Sverige og Danmark.

Ordrebøker

Også den engelske produsenten har vært i hardt vær siden finanskrisen. I juni 2008 kjøpte de franske luksusmerke konsernet LVMH Princess for litt over fem milliarder kroner (dagens pundkurs). Ifølge Martinsson har de franske eierne tilført båtene fornyet elegansen og forbedret kvaliteten på båtene.

Han er mest interessert i å snakke om dagens gode utvikling og de nye modellene. Princess bygger 250-300 båter i størrelsen 40 til 131 fot i året, og verftet teller 2500 ansatte, ifølge Martinsson. Nå lanseres P49 med Volvos IPS-system.