Antisink

FØRSTE KUNDE: Båteier Magnar Ludvigsen etter sjøsetting – med nyinstallert Antisink-system.

Oppblåsbar «vest» skal hindre båten i å synke

Gründer Geir E. Karlsen i firmaet Antisink har utviklet et system som skal hindre båter i å synke. Nå er det første installert i en ny Uttern 65 DC.

ccIfølge selskapet er Antisink «et fastmontert sikkerhetssystem med stor løftekraft som utløses automatisk om det skulle komme vann ombord. Dette sikrer at båten holder seg flytende til hjelpen kommer.»

– Vi har utviklet et nytt unikt produkt som har alle myndighetspålagte krav i orden fra Sjøfartsdirektoratet, ifølge Geir E. Karlsen som nå har montert det første systemet i en ny Uttern 65 DC.

Holder båten flytende

Systemet er basert på oppblåsbare poser eller ballonger i kassetter som er koblet til en CO2-utløser og en CO2-flaske som løses ut dersom båten fylles med vann. De tre produktene for fritidsbåt er beregnet for fritidsbåter med totalvekt opp til 1 300 kg (5000N oppdrift), opp til 2 600 kg (10 000N oppdrift) og 5 000 kg (20 000N oppdrift). Oppdriftselmentene skal ifølge Antisink være kompakte, slagfaste, vanntette og flammehemmende og kan i tillegg utløses manuelt.

POSER: En av poseenhetene ferdig med lim og klar til og festes.

Når systemet har vært utløst, skal det kunne pakkes sammen igjen og lades på nytt med ny CO2-utløseren og CO2-flasken kan fylles på nytt.

– Vil etterinstallasjon av et slik system påvirke CE-merkingen på noen måte?

– Nei, ikke så vidt meg bekjent og det vil ikke kreve noen ny samsvarserklæring, sier kommersiell leder i Antisink Christian KS Skeie til Båtmagasinet.

Forlis i Kvåsefjorden

Ideen bak selskapet og produktene meldte seg første gang i 1991. Det var særlig et forlis i Kvåsefjorden øst for Kristiansand, som ga grunnlegger av Antisink, Geir E. Karlsen, idéen til et produkt som kunne holde båter som tok inn vann flytende. Dette har resultert i en produktserie med oppdrift fra 5 000 til 20 000N som skal kunne installeres i båter foreløpig opp til cirka 35 fot.

MONTERT: Den kompakte poseenheten ferdig montert i Uttern 65 DC. Løftekraften på denne installasjonen er 5000N.

I 2016 børstet Karlsen støvet av idéen og i januar 2017 etablerte han selskapet – og denne våren lanseres produktet: Et fastmontert sikkerhetssystem med stor løftekraft som utløses automatisk om det skulle komme vann ombord. Systemet skal sikre at båten holder seg flytende til hjelpen kommer. Antisink skal også være en ekstra sikkerhet for båter som begynner å ta inn vann når de ligger ved kai, og skal kunne holde båten flytende i opptil flere uker.

Karlsen forteller at de har fått landsdekkende distribusjon for produktet, og at de har inngått avtale med Gjensidige og Frende på privatforsikring og Møretrygt på yrkesbåt. Også sjarkprodusenten Nor-Dan Marine har ifølge Antisink besluttet å tilby produktet til samtlige av sine kunder.