Båtlivet under krigen

OKKUPASJON: Tyskerne forsynte seg med fritidsbåter under okkupasjonen av Norge.
PRIVATE BILDER: Flere private bilder er kommet fram etter krigen, og her er Josef Terboven på vei til en større båt.
KRONPRINSENS: «Sira» ble overtatt av selveste Terboven.
TATT AV TYSKERNE: «Stjernen» var i privat eie da 2. verdenskrig brøt ut. Båten var en av de flotteste motorbåtene i Oslofjorden.
PÅ TUR: Terboven var på tur langs hele kysten, her fra hans private album.
TERBOVEN: En av de finere båtene som ble tatt var «Sira», som ble brukt av Terboven under okkupasjonen.

Da tyskerne tok båtene våre

Det tok ikke lang tid etter at tyskerne hadde okkupert Norge, før de forsynte seg med norske lystbåter. Ikke alle var like båtvante, og mange av våre beste båter fikk hard medfart under krigen.

Publisert Sist oppdatert

At Norge kunne by på en kyst og skjærgård med drømmeforhold for båtliv, oppdaget de tyske okkupantene som invaderte landet vårt, snart etter 9. april 1940. Båter var det nok av på opplagsplassene og i havnene, så det var bare å forsyne seg for tyskere som hadde lyst på egen båt. Det ble hevdet at de tyske soldatene hadde behov for båtene, men det var først og fremst offiserene og sjefene som stakk av med de norske båtene.

Den kjente båtskribenten Halfdan Hansen skrev etter frigjøringen om hvordan det foregikk da tyskerne kom. I havnen på Dronningen lå båtene tett, blant dem mange av de største seil- og motorbåtene vi hadde her den gang. En dag ble det observert uniformerte tyskere ute på bryggene. Det var et varsel om at noe var i gjære. Halfdan Hansen skriver at oppsynsmannen i havnen forsto at det var fare for at mange av båtene ville bli rekvirert. Oppsynsmannen ringte derfor til alle eierne han fikk tak i, og sa at de burde forlate havnen så fort de bare kunne og anbringe båtene på et tryggest mulig sted.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER