Da tyskerne tok båtene våre

Det tok ikke lang tid etter at tyskerne hadde okkupert Norge, før de forsynte seg med norske lystbåter. Ikke alle var like båtvante, og mange av våre beste båter fikk hard medfart under krigen.

Publisert Sist oppdatert

At Norge kunne by på en kyst og skjærgård med drømmeforhold for båtliv, oppdaget de tyske okkupantene som invaderte landet vårt, snart etter 9. april 1940. Båter var det nok av på opplagsplassene og i havnene, så det var bare å forsyne seg for tyskere som hadde lyst på egen båt. Det ble hevdet at de tyske soldatene hadde behov for båtene, men det var først og fremst offiserene og sjefene som stakk av med de norske båtene.

Den kjente båtskribenten Halfdan Hansen skrev etter frigjøringen om hvordan det foregikk da tyskerne kom. I havnen på Dronningen lå båtene tett, blant dem mange av de største seil- og motorbåtene vi hadde her den gang. En dag ble det observert uniformerte tyskere ute på bryggene. Det var et varsel om at noe var i gjære. Halfdan Hansen skriver at oppsynsmannen i havnen forsto at det var fare for at mange av båtene ville bli rekvirert. Oppsynsmannen ringte derfor til alle eierne han fikk tak i, og sa at de burde forlate havnen så fort de bare kunne og anbringe båtene på et tryggest mulig sted.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER

Powered by Labrador CMS