SIKRE DREVET: Også drevene må lagres trygt. Blir de stjålet fra båten under vinteropplaget, må du dekke tapet selv.

Ta vare på motor og drev

Skal båten din på land og ikke kjøres på sjøen i vinter. Dette må du huske på da.

Publisert Sist oppdatert

 

Motor og drev

Det er en kjent sak at de færreste båtmotorer ”går i stykker” men at de ”står i stykker”. Hvis ikke utenbordsmotor og drev ”tørker bort” i løpet av vinteren, da.
Mange foretrekker å la profesjonelle stelle med motoren for vinteren. Gjør du det, så sjekk at vedkommende har et godt ry og at han kan sine ting. Alt for mange motorer blir utsatt for sjarlataner som fusker i faget eller som ikke gjør jobben ordentlig. Gjør det heller selv. Instruksjonsboken forteller alt. Da vet du hva som er gjort, og du blir dessuten dus med motoren din. Motorkonservering er nemlig ikke vanskelig!


SIKRE MOTOREN: Utenbordsmotoren må kjøres i ferskvann, og det må byttes drevolje, samt motorolje med -filter (firetakter). Men det hjelper ikke om motoren blir stjålet om vinteren. Ved slik vinterlagring er du ikke forsikret mot tyveri.


KONSERVERING: Det er enkelt å konservere motoren. Først må varmevekslere skylles med ferskvann. De ligger etter hverandre i samme løpet og skylles samtidig. Det er mange måter å gjøre det på. Her suger motoren fra et trau som etterfylles med resten av ferskvannet fra tanken. På enkelte sjøvannsinstallasjoner er det mulig å la motoren suge ferskvann fra sjøvannsfilteret. Enklere kan det knapt gjøres.


OLJESKIFT: Bytt motorolje og –filter. Bruk olje som er tilpasset dieselmotor. Har motoren turbo, bør du bruke spesialolje for det. Kjør motoren ca 10 sekunder så den nye oljen får spredd seg over alt.


SIKRE MOT FROST: Avslutt med å la motoren suge i seg en forstvæskeblanding i 1:1. (Frostvæsken må blandes ut, ellers fryser den!). La blandingen stå i motoren over vinteren.


FERSKVANNSSYSTEMET: Tøm forstvæskeblanding i toalettet, pump til hele pumpemekanismen er full og la det stå. Det samme gjør du med lensepumpe for dusjen etc. Blås alle ferskvannsslanger tomme og kjør en blanding med glyserin og vann i 1:10 gjennom byssepumpa.