utgave nr 7 1999

Test: Tellus flytedrakter

Publisert Sist oppdatert

Test: Tellus flytedrakter


- en norsk utfordrer


Det er en iskald og skremmende opplevelse å hoppe i vannet i mars! Vi testet to thermo flytedrakter av merket Tellus fra den norske bedriften Øglænd Pionér i 3-4 varmegrader. Etter 8 minutter i sjøen var valget enkelt: tørt land og en varm dusj!

Tekst: Atle Knutsen
Foto: Atle Knutsen og Morten Skou

Båtmagasinet testet den nye modellen “Skagerrak” og den eldre 1410-modellen. Øglænd Pionér eier Drangedals-bedriften Tellus som inntil nylig produserte flyte- og arbeidstøy i Norge. Nå er produksjonen flyttet til utlandet for å stå sterkere i konkurransen med Helly Hansen og Regatta. Varemerket Tellus omfatter regntøy og varmt arbeidstøy. I tillegg satser bedriften nå ekspansivt innen flytesegmentet.
-Flytedraktene våre er kombinert arbeids- og flytetøy som skal være varme og behagelige. Nysatsingen “Skagerrak” er en arbeidsdress som er laget i et helt vanntett PVC-stoff. Den egner seg for fiskere siden stoffet er lett å holde rent. Dessuten er flyteelmentet avtagbart. Også 1410-dresssen har avtagbart flytfór, men her er ytterstoffet laget i nylon. Stoffet er hundre prosent vanntett og flytematerialet er av høykvalitet og svært slitesterkt. Vi har solgt dressen mye til isfiskere og seilere. Den kombinerer mange egenskaper og høy sikkerhet, veier bare 1,5 kilo og gir 10 kilo oppdrift. 1410 er noe stivere enn “Skagerrak”, og dresser i fremtidens flytestoff vil gi langt ledigere plagg. Vi har prøvet 1410 med svært gode resultater på Svalbard, og Ragnar Thorseth lå i vannet i ni timer med den da han forliste med vikngeskipet Gaya, forteller Reinar Karlsen, markedssjef hos Øglænd Pionér.

Ulike modeller

Vi prøvde “Skagerrak” i vinter i noen uker under vekslende værforhold. Den er svært myk og varm, i varmeste og tetteste laget når man skal arbeide. Som “oljehyre” ellers hekter PVC-materialet seg lett fast i kanter og lignende. Vi vil anta at den egner seg best for fritidsbrukere. Dressen har flere praktiske detaljer, blant annet behagelig fleece-stoff i kragen, lomme for mobiltelefon og ring til å feste sikkerhetsline i. Dressen kan snøres i føttene, men ikke på håndleddene, noe vi savnet. Vi savnet også en litt kraftigere hette.
Den andre dressen vi testet har betegnelsen 1410. En gammel traver fra Tellus som er behørig testet hos SINTEF i praksis under barske forhold. Vi prøvde 1410-dressen i rundt 20 kuldegrader i Østerdalen i vinter. Den ble nokså stiv og “sprø”, men holdt godt på varmen. Minus 20 er jo også en sjeldenhet til sjøs. 1410 er laget i et robust ytterstoff. Den har en solid, sammenleggbar hette med brem og mange justeringsmuligheter. I motsetning til “Skagerrak” har den også flytefór i hetten. Men vi savnet fleece-fór rundt kraven.

Kald dukkert

Siden begge er flytedrakter, ikke redningsdrakter eller overlevningsdrakter, fylles de raskt med vann. Kombinasjonen av god oppdrift og gode gjensnøringsmuligheter i armer og bein gjorde at det tok noe tid før 1410 var helt fylt opp. “Skagerrak”-modellen derimot, ble umiddelbart fylt. Dette blant annet fordi dressen har borrelås i beina fra anklene og opp til livet. Vi fløt lettere i 1410-dressen enn i “Skagerrak”, og sistnevnte var langt tyngre å bevege seg i. Det er verdt å merke seg at man blir like våt og kald i en slik drakt, man bare flyter lettere. Vi oppdaget hvor ubehagelig det var å ligge 8 minutter i 3-4 grader varmt sjøvann. Tanken på å havne ufrivillig i slike omstendigheter, er skremmende.
De to flytedraktene henvender seg til forskjellige brukergrupper og åpenbarer ulike kvaliteter. For fritidsfiskere og innaskjærs bruk har “Skagerrak” mange gode egenskaper. Vi falt imidlertid for 1410-dressen som virket gjennomtenkt og sikker, med en godt synlig farge og kraftige reflekser. Den var noe stivere enn “Skagerrak”-dressen, men under barske forhold er vi ikke i tvil om hvilken vi velger.
Prisen på draktene er rundt 2500 kroner. Opplysninger fås hos Øgland Pionér telefon 51 60 97 00. Adresse: Postboks 383, 4303 Sandnes.