utgave nr 11 2007

Båtfolk: Ted Hanisch. Teddy uten filter

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk: Ted Hanisch. Teddy uten filter

Ted Hanisch vet å sette folk i arbeid. Skulle bare mangle av en gammel arbeidsdirektør og personalforvalter. Nå har han mobilisert alt som kan krype og gå i Risør for å få smell på trebåtfestivalen. På Eikeli har han satt Odd Bjørn Jørgensen og hele hans mannskap i gang med å bygge sin egen, ultimate sportsbåt i tre.


TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Kanskje kan han litt om å ta folk av jobben også. Det ble som kjent aldri noen vellykket kafédrift med hans tidligere politikerkollega Turid Birkeland som vertinne i hjembyen Risør. Men han skal ha poeng for å være en ærlig mann som skiller person og ball. I dag vil han bare snakke om noe hyggelig; trebåt!
Ryddegutten?
- Snakker vi med ryddegutten, Ted Hanisch?
- Jeg liker at ting skjer. Fornyelse og revitalisering er viktige når stampesjøen kommer. Kanskje er jeg en mer kreativ og prosjektorientert person, enn glad i rutinearbeid. Er ikke skvetten for å ta tak i noe som går litt trådt.
- Som trebåtfestivalen?
- Etter 20 år var nok konseptet litt slitent og hadde vel også kommet litt ut av maritim fokus. Det er helt naturlig at det er behov for revitalisering og nytenkning eller så mange år. Jeg synes oppgaven er artig, ikke minst fordi jeg som beboer har et bankende hjerte for alt som har med Risør å gjøre. Dette skal vi få til sammen.
- Det er vel bare naturlig for en gammel arbeidsdirektør å mobilisere arbeidskraft?
- Arbeidsoppgavene knyttet Norges største og kanskje en av Europas viktigste trebåtfestivaler er ikke én manns verk. Derfor har jeg samlet et arbeidsvillig og meget kompetent styre. Og kanskje det aller viktigste er det gode samarbeid med lokalsamfunnet, kommunen, det lokale næringsliv og ikke minst båtmiljøet, med trebåtklubbene og trebåtbyggerne. Med dette har vi tauet inn en masse nødvendig entusiasme, fått hjelp og verdifulle bidrag. Folk som før kanskje bare var besøkende er nå i aller høyeste grad deltagende. Vi er i ferd med å skape en energi rundt festivalen som er tydelig og sterk, sier han.
Stor arena for nye trebåter
- Er festivalen egentlig bare et flytende trebåtmuseum?
- Bevaring av kystkultur og presentasjon av båter med historisk sus er en helt sentral del av festivalen, men ikke bare. Vi må ta inn over oss at moderne trebåter, bygget etter ulike metoder og i ulike materialer, også er fremtiden. Da festivalen i sin tid startet var det blant annet for å skape interesse for trebåtbyggerne. Etter noen år var det momentet i ferd med å bli visket ut, men i takt med interessen for nye trebåter, er bransjen på vei i full fart inn igjen. Vi ønsker å gjøre festivalen til en katalysator for de profesjonelle trebåtbyggere. De fortjener det. Vi har en gjeng uhyre dyktige trebåtbyggere i Norge, de lager de lekreste tingene til konkurransedyktige priser. Jeg tror det markedet vil vokse.
- Du har jo selv satt en trebåt i bestilling?
- Ja, hos Odd Bjørn på Eikeli. Han er et godt eksempel på at gamle tradisjoner kan kombineres med nye. Jeg gleder meg som et barn til 28-foteren står klar.
- Han kan vise den frem på neste års trebåtfestival. Det er en stund til jeg er ferdig, sier Odd Bjørn Jørgensen på Eikeli Trebåtbyggeri. Hittil har han laget skall og bunn. Kryssleggerne i bjørkefiner er på plass, men mahognikledningen skjer ikke før om en stund.
- Båten blir grei, den, en større utgave av den 21 fots
sportsretroen vår, sier Odd Bjørn, helt uten evne til å skryte.
Reddes av pengesterke?
- Skal fremtidens trebåtbyggere trygge fremtiden på pengesterke som deg, Hanisch?
- Hmm, nei nå hadde jeg virkelig lyst på en fin trebåt og jeg har råd til den, sier han først, nærmest for å unnskylde seg for å ha spandert på seg litt lekker, lakkert luksus, men han legger til;
- Du må neppe være mer pengesterk for å velge tre enn plast. Vi skal holde håndverket og skreddersømmen i hevd, men kanskje vi kan vi også få til en liten grad av serieproduksjon, at en trebåtbygger kan lage et par eksemplarer uten at de på forhånd er solgt. Dette er spennende visjoner, for bransjen har nok vært litt konservativ og forsiktig, sier sosialdemokraten som sikkert lærte noen visjonære knep da han var statssekretær hos Gro Harlem Brundtland.
Nå stikker han ut kursen for en Trebåtfestival som igjen skal bli et uunngåelig samlingspunkt for alt og alle som har et bankende hjerte for trebåten.

Powered by Labrador CMS