utgave nr 4 2004

Byssa: Bryggeprat med Ole fisker

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke like lett å få tak i fersk fisk overalt. Ofte er det et spørsmål om ferskvareavdelingens størrelse. I Lysaker holder det med en spasertur til brygga.

Tekst: Jorunn TandbergFoto: Per E. Tandberg

Under Lysakerbroen, på grensen mellom Oslo og Bærum, møter vi Ole Sjeldal i sin sjark. Her ligger den pasjonerte fiskeren hver tirsdag og torsdag, vår og høst. 30 000 mennesker jobber i området, mange av dem kjøper fisk hos Sjeldal. Gjensidige, W. Wilhelmsen, PGS, Kværner; "alle" er der.
- Hva gjør du resten av året?
- Jeg er salgskonsulent.
- Det sier meg intet..?
- Hvilket heller ikke er meningen.
- Hva med vinterstid?
- Da ligger jeg i opplag i Bestumkilen, og kundene finner på noe annet. Sier Ole.
Han fisker med både garn og ruser. Torskerusene - ti stykker - setter han blindt (uten å kjenne bunnforholdene).
Dette er et båtblad, og vi dreier samtalen inn på båten. Den er tøff - en Sigfjord kombisjark på 28 fot. Bygget på Orust, nord for Gøteborg, i 1994. Rorhuset er kledd i mahogny, med teak innredning. Det er for stort i forhold til skroget, og et enormt vindfang. Motoren er en Yanmar på 69 hester, med turbo og sluregir. Turboen gir ekstra kraft, og sluregiret gjør at propellen går saktere rundt. Her er selvsagt både toalett og varme.

Flatfisk er best

Men Ole, han vil helst snakke om fisk. Han vil fortelle hvilke sorter han henter opp.
- Torsk - og mye flatfisk. Her i kassen har jeg både sei, lyr og makrell, peker han.
En småflekket rødhai skiller seg ut. Den er til utstilling i dag, og skal foræres til formannen i Indre Oslofjords Fiskelag.
Det hender at en slenger av en havabbor - god matfisk - stikker innom en ruse. Ole Sjeldal fastslår - med 35 års erfaring fra restaurantbransjen som bakgrunn - at han foretrekker flatfisk som basis i varierende retter. En av Oles oppskrifter finner du et annet sted på siden.
Han er halvtidsfisker (A-fisker), og har godkjenning fra Skagerrak Fisk for salg direkte til forbruker.
- Jeg har tillatelse til å ligge her, men det kan være litt ensomt. Flere kolleger har tillatelse til å dele plassen, men de deltar sjelden. Med flere båter hadde det blitt bedre miljø, sier han med et lite sukk.

Rødspette med tomat og basilikum

Til fire personer
700-800 g rødspettefilet
1,5 dl god olivenolje
2 hakkede sjalottløk
1 fedd finhakket hvitløk
6 tomater eller 1 boks hermetiske tomater
4 ss tørr hvitvin
4 ss grovhakkede basilikumblader
8-10 sorte oliven
Nykvernet salt og pepper
2-3 ss hvetemel
Varm opp olje til sausen, og surr sjalottløk og hvitløk noen minutter. Tilsett hakkede tomater og la det koke opp. Tilsett hvitvin og urter. La sausen koke videre i to minutter. Smak til med salt og pepper. Vend filetene i hvetemel, ha på salt og pepper. Stekes gylne i olivenolje. Serveres med tomatsausen og oliven, sammen med godt brød eller pasta. Italiensk vin passer godt til.