utgave nr 5 2011

Test: Maritims undervannskamera - Rimelig nyttig

Enten barna skal leke havforsker a lá Jack Cousteau eller du skal inspisrere roret, er Maritims undervannskamera en billig anskaffelse som man kan ha mye glede av.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Kameraet kommer i en praktisk Palican-case lignende koffert. Denne rommer undervannskamera med 20 meter kabel, fjernkontroll til monitor, oppladbart batteri, monitor, nødvendige kabler og bruksanvisning. I lokket på kofferten er det en 7 tommer LCD fargeskjerm med oppløsning 480x234 pixler. Det mest imponerende er kanskje prisen. Vanlig utslagspris er kr 2.698,-. Settet har i perioder, blant annet under båtmessen i Bergen, vært på tilbud til like under to tusen kroner.

Inspeksjon

- Undervannskameraet er blitt en skikkelig slager hos oss. Vi har solgt utrolig mange av dem. Både til private og til båtforeninger, forteller Ted Joensen hos Maritim i Bergen mens han rigger opp kameraet på kaien. Han har selv hatt et slikt kamera en stund og forteller at han blant annet har lånt det ut til forsikringsselskaper som ønsker å inspisere skader på båter. Han senker ned det lille, gule kameraet som i tillegg til objektiv er utstyrt med 24 LED-lamper. På skjermen kommer det opp klare bilder av ror og propell på båten som ligger ved kaien. Vi senker kameraet dypere og kan studere kjetting og ilestein. Og en litt dorsk blåstål.

Moro og nytte

Kameraet kan brukes til mange formål. Nytteverdien er at man enkelt kan inspisere båtskrog, ror, propell, sinkanoder og så videre på båten. I beste fall kan man unngå å ta båten på land for å finne ut av eventuelle skader. Kameraet koster heller ikke mer enn det koster å ta båten på land for å sjekke den. Man kan også inspisere ilesteiner, fortøyninger, kjetting, brygger. Arbeid man ellers måtte bruke dykker for å gjøre. Har du satt ut teiner kan du sjekke om det er noe i dem, uten å trekke teinen opp. Det skal også være mulig å kontrollere tanker og rør med kameraet. Men kameraet har også underholdningsverdi, ikke minst for de minste om bord. I stedet for å se på TV eller Playstation kan de studere livet under vann, se på fisker, skjell og krabber.
– Fiskene tiltrekkes av lyset og det er ofte et yrende dyreliv rundt kamerat, forteller Ted Joensen.
Spesielt mye liv i sjøen er det når det er mørkt. Et tips kan være å ha en oppslagsbok om livet i havet tilgjengelig. Så kan store og små ha det moro med å prøve å artsbestemme det man ser på bunnen.

Enkel bruk

Bruken av undervannskameraet er enkel. Man kobler til nødvendige ledninger med jack-plugger. Kabelen som følger med er 20 meter, noe som i praksis gjør at man kan senke kameraet ned til cirka 18 meters dyp. LED-lampene er kraftig nok til at man oppnår en visuell distanse på 3-6 meter. Er det mye groms i vannet vil visuell distanse naturlig nok bli begrenset. Et problem, også ved vanlig dykking, er at lampene lyser opp partikler – på samme måte som lyktene på bilen lyser opp snø når man kjører i snøvær. All inspeksjon under vann er lettere om vinteren når vannet er klarere. Om sommeren er det alltid mer grønnalger og dårligere sikt i sjøen. Kameraet er utstyrt med lodd og ligger ganske stabilt når det senkes ned. Det er ikke mulig å manøvrere kameraet under vann. Det har altså ingen fremdrift, slik det er på avanserte undervannskameraer (ROV). Det kan derfor være vanskelig å inspisere under båten. Man kan imidlertid hjelpe til ved å feste kameraet for eksempel på en båtshake. En annen mulighet er at man kan få opptak under båten ved å ta kameraet med seg om man selv dykker. For apparatet har uttak for video (video out). Det innebærer at det er mulig å gjøre opptak og vise på større skjerm. Eventuelt kan man også koble til en større skjerm under inspeksjon. Skjermen i kofferten er helt grei. Det er gode justeringsmuligheter for kontrast og lysstyrke. Det er oppfellbar skjermhette rundt displayet, noe som gjør det lettere å se bildet også i sollys.

Kjekt å ha

Kameraet har en viss ”kjekt å ha–faktor”. Prisen er slett ikke avskrekkende og det hele er spart inn om man kan unngå ett inspeksjonsoppsett. Eventuelt kan man gå flere sammen om å kjøpe en utrustning. Absolutt nyttig for båtforeninger og marinaer. Det gjør det enkelt å inspisere iler, kjettinger og tauverk under vann - selv om undervannskameraet har sine klare begrensinger.

FAKTA: UNDERVANNSKAMERA

Strømforbruk: 7,5W. 12V
Dimensjon skjerm: Bredde 189 x Høyde 122 x Dybde24 mm.
Type skjerm: 7” TFT LCD fargeskjerm, 480x234 oppløsning
Synsvinkel: 65° horisontalt og 40/65° vertikalt
Visuell distanse: 3-6 meter
Pris: 2.698 kroner
Opplysninger: www.maritim.no