Nr 12 2011

Vidstrakt oase

De fineste perlene er ofte de litt utilgjengelige. Som Kalvøyene sør-øst for Homborøya i Grimstad. Når havet er oppkjeftig, er her utsatt. På “smeigedager” bærer de trange sundene inn til Sørlandets kjerne.

Publisert Sist oppdatert

 Leia går nord for Homborøya, som ligger lengst vest i Grimstad kommune, på vestsiden av Homborside – landet mellom Grimstad og Homborsund. Er man underveis mellom Lillesand og Grimstad, velger man som regel Hombor-sundrenna (Jakterenna) eller Dybesundet på østsiden av Sundholmen. Er man derimot på jakt etter en naturhavn ut mot storhavet, er Kalvøyene særdeles idylliske. Mellom dem består farvannet av spennende, smale sund og fantastiske bademuligheter.

Øst er best

Den enkleste innseilingen er fra øst, men det er også mulig å seile inn fra sørvest mellom Drevholmene og Homborøya. Kommer du fra øst og passerer nord for Store Grønningen med Homborsund Fyr, brekker du av mot syd ut Grønningsundet mellom Store Grønningen og Homborøya. Her får du to grønne staker om babord og deretter en varde på Homborøya om styrbord. Straks du har passert varden, brekker du igjen av, denne gangen mot sørvest (ca 240º). Her leder et smalt, idyllisk sund inn mellom Kalvøyene. Det er god dybde her, men det kan være en del strøm. Da vi stakk innom i sommer, lå det båter fortøyd praktisk talt over alt. Særlig populært er det å ligge på Drevholmene hvor den grunne sandbunnen mellom holmene er perfekt lekeplass for store og små vannkalver.

Nabo til fyret

Fra de høye, glattskurte Kalvøyene har man nydelig utsikt mot Homborsund fyrstasjon, en kvart nautisk mil eller så mot øst. Den 20,1 meter høye fyrbygningen fra 1879 ble reist som et supplement til Torungene utenfor Arendal og Oksøy utenfor Kristiansand. Selv om lyset fra disse fyrene dekket hverandre, ble det registrert hele 45 forlis i dette farvannet mellom 1865 og 1875. Homborsund var, i likhet med steder som Gamle og Ny Hellesund, Lyngør og Merdø, en viktig uthavn for Lillesand i seilskutetiden. I motsetning til naturhavnene, var uthavnene godt befolkede og travle steder for omlasting og handel i de tider da fartøyer og farvann gjorde det uhensiktsmessig for seilskutene å fortsette helt inn til byene. Å trygge farvannet rundt Homborsund var derfor nødvendig. I tillegg til kystfyret på Store Grønningen ble det derfor også satt opp lykter på nord- og sørsiden av Dybesund, og Jakterenna på nordsiden av Hombor-øya ble sprengt ut slik at fartøyer underveis mot andre destinasjoner enn Homborsund slapp S-manøveren gjennom Dybesund.

Overnatting på fyret

Homborsund fyr ble avbemannet på slutten av 1980-tallet og fungerer i dag som turistforeningshytte i sommerhalvåret. Den er åpen for alle, men man bør varsle sin ankomst for å sjekke at det er ledig overnatting. Store Grønningen og fyret er et spennende mål for en liten utflukt, men tilgjengeligheten med båt er noe begrenset. På nordsiden av øya er det en liten molo hvor man kommer inn med jolle. Men vær oppmerksom, her ligger flere grunner. Alternativt kan man legge seg på svai en stille dag. Det beste er å ta jolla den korte biten fra Kalvøyene.
Skulle du bli lei av å betrakte fyrets mektige lyskjegle sveipe horisonten rundt, kan du vende blikket østover mot lykta på Gåsa og Gjeslingene som ligger rundt 2,5 nautiske mot vest. Og fundere litt over Ibsens ord: