utgave nr 9 2011

Unikt sjø- og motormuseum Nostalgi i Nesvåg

Om du forviller deg til Hauge i Dalane dukker det plutselig opp et spennende skilt - Motorhistorisk museum 6 km. Det er ved hjelp av dette skiltet de fleste besøkende finner frem til det bortgjemte motormuseet. Og etter seks kilometer på svingete vei kommer vi frem til turistattraksjonen som har kommet litt i skyggen av de koselige gatene i Sogndalstrand, ni kilometer unna.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: LARS KRISTIAN LARSEN FOTO: BÅRD OLSEN

Stor samling

I den lille bygda Nesvåg holder Johnny Nesvåg og kona Aina til. Johnny er en skikkelig altmuligmann med haugevis av jern i ilden. Sauebonde, hummerfisker, selskapsarrangør, lærer, kokk, turistguide, mekaniker og museumsbestyrer, for å nevne noen av titlene. I dag er det museumsbestyrer Nesvåg vi møter. På det lille stedet har Johnny bygget opp en imponerende samling med maritime skatter.
60 båtmotorer står utstilt tett i tett i det overfylte loftet. Samlingen inneholder også gammel maritim elektronikk, 15 båter og haugevis av gjenstander relatert til sjø- og båtliv.
-Visste du at det har vært nesten 200 motorprodusenter i Norge opp gjennom tidene. Før fantes det omtrent en motorfabrikk i hver by, nå kommer det bare en og annen tosylindret motor fra Marna, sier Johnny Nesvåg, med et snev av tristhet i stemmen.
Johnny mener alt for mange maritime skatter blir kastet på dynga, og tar derfor vare på det meste han kommer over av motorer og tilbehør.

- Jeg får mye av bekjente som vet at jeg stadig er på jakt etter nye motorer, sier 46-åringen.
Mange av gjestene som har vært innom har også bidratt med motorer eller maritime gjenstander. Og Johnny sier sjeldent nei takk. Det skjer bare dersom motorene er for ødelagte til å reddes.


Vil utvide

Samleren Johnny fikk sin første båtmotor i 1988. Siden den gang har samlingen økt for hvert år. I 1999 søkte han kommunen om å få utvide museet til sjøhuset der motorene står i dag. Det var kort og godt blitt for mange motorer. Nå har han vokst ut av lokalene igjen.
-Jeg håper å få lov til å bygge litt større lokaler. Jeg har 60 motorer, men like mange på lager rundt forbi. Jeg skulle gjerne hatt plass til flere, sier den blide multikunstneren.
Utstilt på solide treklosser står restaurerte Marnaer, FM-ere, Realere og Sleipnere på rekke og rad. For det meste små bensinmotorer fra 1-10 hk. Hver motor har krevd rundt 30 timer å demontere, pusse og male. Mange av dem er fullt brukbare, den dag i dag.
Midt i rommet henger flere gamle påhengsmotorer fra fabrikanter som Tomos, Lauson, Gale, Chrysler, British Seagull, Sleipner og Penta.
- Jeg brenner mest for norske innenbordsmotorer, men samler på spesielle påhengere også, sier Nesvåg.

Tilfeldig besøk

-Vi fant stedet helt tilfeldig. Vi hadde aldri hørt om museet men så et skilt borti veien her, sier Turid Moss.
Sammen med ektemannen Christian Peersen har Kristiansandsparet fortøyd båten i hjemmehavn for å utforske sørlandskysten med bil.

- Det er kjempegøy å se alle disse motorene, sier Moss.
-Der har du an jammen mæ, utbryter Christian Peersen.
Han har nettopp funnet motoren han vokste opp med. En grønnmalt Marna på 3,5 bensinhester.
-Denne kan jeg fortsatt starte i blinde, sier sørlendingen entusiastisk.
Det er ikke første gang museumsbestyrer Nesvåg opplever at gjestene får nostalgi i blikket.
-Det skjer veldig ofte. Mange kjenner igjen motorene fra barndommen, og det er jo moro, smiler Johnny.

Dansk favorittmotor

En av de store opplevelsene på Nesvaag sjø- og motormuseum er å høre lyden fra Volda-motoren som står i ”motorrommet”, skuret ved siden av selve samlingen. Det bråker godt når den tre tonn tunge 30-hesteren fra 1951 fyres opp og gir 70 solide slag i minuttet.
-Det er en tung og herlig motor, men det er likevel ikke favoritten. For favoritten står i skøyta, sier Nesvåg.
Den gamle reketråleren M/S Sjødis fra 1966 har den nevenyttige 46-åringen totalrestaurert. Motoren er en 3-sylindret Callesen på 210 hk. Motoren som veier seks tonn ble bygget i 1965, og avgir en herlig godlyd. Skuta blir leid ut til blant annet sightseeing og fiske. Johnny tar også med skoleklasser på tur i skuta for å lære dem om livet på havet. Men i ferien fungerer den som privat yacht for Johnny og Aina. Årets sommerseilas gikk til Oslo.

- Er det en spesiell motor du ønsker deg, Johnny?

-Hehe, ja jeg ønsker meg mange. Men Union er et merke som jeg gjerne kunne tenke meg. Så hvis noen har noen små Union-motorer, er det bare å ta kontakt, gliser museumsbestyreren.

Hvordan finne frem?

SJØVEIEN

: Kommer du sjøveien finner du Nesvåg på koordinatene N 58° 20’097’’, E 6° 12’082’’. – Kommer du østfra anbefaler jeg å gå langs land på innsiden av Hidra og hit. Alt for mange tar peiling på Egersund og står og stamper i kraftig sjø. Langs land er det mye å se og roligere sjø, sier Johnny Nesvåg.

BILVEIEN:

Kjør til Hauge i Dalane og følg skiltingen fra sentrum til motormuseet. Se også www.nesvaag-motormuseum.no