utgave nr 10 1999

Tunejoller og Vistersnekker: ”Tradtravere”

Publisert Sist oppdatert

Tunejoller og Vistersnekker

”Tradtravere”

Ved Visterflo, på grensen mellom Sarpsborg og Fredrikstad har trebåtfamilien Skaar bygget snekker og tunejoller siden 1945. De satser nå på to Vistersnekker på 20 fot og 22.5 fot.

Tekst og foto: Gunnar Steen Iversen

Visterflo Båtbyggeri er av det tradisjonsrike slaget. Tresnekkene, utviklet og laget av Skaar, finnes ikke på tegnebrettet, men som gamle maler og i hodet på båtbyggerne. Kopier av tradisjonelle trebåter fanges ikke inn i CE-merkingens tidsalder. De er unntatt fra EU-byråkratiet. Når det snakkes om tresnekker på Moa, så dreier det seg om furu på eikespant med mahogni innredning.
Båtbyggerne Erik Skaar (58) og Frode Skaar (34), henholdsvis fjerde og femte generasjon fører håndverket videre. Godt hjulpet av Andreas Skaar (65), Øyvind Skaar (63) og Jens Skaar (67) som kunnskapsformidlere. Det er med andre ord fremragende trebåtkjennere som er samlet i lokalene på Moa.
- Vi må bygge god kvalitet med topp finish og samtidig ta vare på tradisjonene og gi snekkene en form folk husker. Snekkene våre får brisker, såkalte nostalgibenker med ribber. Våre kunder skal merke at de sitter i en trebåt og vi vet det er folk som er lei fart og støy som sverger til trebåten, sier Erik Skaar som er ansvarlig for driften.
Like viktig er det at båteierne får skrog som er lette å vedlikeholde. Det får man blant annet ved at kobberklinkene er forsenket og spunset. Da går pusse-, impregnering og lakkarbeidet som en lek.
Tunejolla lages i størrelser fra 12-16,5 fot, en båttype som mange setter en liten påhengsmotor på. Tresnekkene utstyres med Marna 10 hk bensinmotor som standard. Skaar-familien lager også en vakker klinkbygget kutterjolle på åtte fot.
Båtbyggerne på Moa har også tanker om fremtidens trebåter.
- Vi vil prøve lerketre fra Sibir. Det er en fin og fet tresort som har vokst sakte. Man kan ikke bruke margen på stokken, bare bordet på hver side. Dette treslaget minner litt om oregon pine, sier Øivind.

BÅTBYGGING PÅ MOA

* Johannes Skaar (Åleskjær) bygget de første lensebåtene ved Mingevannet.
* I 1945 startet Skaars Båtbyggeri på Moa ved Visterflo på Greåkersiden.
* Familien Skaar startet med båtbygging i Øvre Tune tidlig på 30-tallet.
* Einar Skaars Båtbyggeri bygget den første tunejolla i Øvre Tune i 1936. På det meste bygget han en tunejolle i uka.
* På Moa ble det også bygget snekker fra 20-26 fot og senere plattgattere i størrelsen 33-40 fot.
* Da plastalderen kom på midten av 60-tallet, ble produksjonen trappet ned og senere nedlagt.