utgave nr 12 1991
Vinterfiske
VINTERFISKE
Av Anne Marit Klokk
Stadig flere amatørfiskere er utpå hele året. Fisket er annerledes om vinteren. Fisk som går dypt om sommeren, søker opp om vinteren. I innsjøer søker fisken nedover i dypet om vinteren for å finne mat og varmere vann. Her er noen tips om vinterfisket.
LAKS-OG ØRRET BARE FRA LAND
Det eneste vi amatørfiskere må ta hensyn til nå på vinteren, gjelder ørret og laks. Disse lekkerfiskene har du ikke lov å ta fra båt. Men du må gjerne ta båten ut til holmer og skjær, gå i land og kaste med fluestang. Det er spennende, og det kan også komme en torsk slengende. Biter det ikke på en del kast, skift flue.
FLUEVALG
Husk mørke fluer om natten og lyse om dagen. Glitrende og funklende fluer bruker vi i solskinn. Dette er stikk motsatt av hva mange tror.
TORSKEN GÅR GRUNT
Torsken er en typisk bunnfisk, men nå på vinteren søker den ofte inn på grunt vann etter krepsdyr og krabber. Du kan fiske fra båten både med stang og snøre. Når man fisker på grunnere vann enn 30 meter, kan det samme utstyret brukes som det man fisker med fra land.
NYTT BILLIG EKKOLODD
Med ekkolodd ombord er sjansene for å finne fisken mangedoblet. Et nytt bærbart ekkolodd fra Interphase, Echo 200 koster ca 2700 kroner, er lite og lett og kan bæres i en veske med skulderstropp. Bruker man det til isfiske, monteres giveren på en stang du stikker ned i vannet. Ombord kan man feste giveren på hekken. Loddet viser dybden og fisk med fiskesymboler. Man trenger åtte l,5 Volt batterier.
HOLD DEG VARM
Pia Clarholm har fiskedilla. Hun driver en spesialforretning i Asker hvor hun selger alt fra tikroners-fluer til ekkolodd og dypriggere. Hun har også en del varme klær for vinterfiskere. Denne luen og disse vottene holder henne varm på ørene og på hendene. Vottene har "jobbehull" til fingerne og lomme til varmeelement. -Det er deilig å komme seg utpå om vinteren, men betingelsen er at man holder seg varm, sier Pia.
FLYNDRE PÅ BUNNSNØRE
Er du på jakt etter flyndra, er blanke kroker med matagn (blåskjell eller fiskebiter) tingen, også nå midtvinters. Vanligvis brukes blysøkker fra l00 til 500 gram, alt etter strøm-og dybdeforhold. Agnkrokene knyttes enten på som opphengere eller henges under søkket som slep.
HUSK VEST
-Folk som faller over bord om vinteren, klarer seg ikke lenge i det kalde vannet, sier Pia Clarholm. -Det er mange som har falt overbord og tullet seg inn i sitt eget garn. Disse vestene, Suspenders, er opprinnelig laget for laksefiskere i elver, men jeg bruker alltid en slik når jeg er ute i båten. De blåses opp automatisk når du drar i en snor. De er så flate og lette at du nesten ikke merker at du har dem utenpå jakken.
FANTASTISKE FANTASIFLUER
De som kjøper disse glitrende greiene, er enten fluebindere eller ungjenter som skal lage ørepynt, meldes det fra Peder Farmen, som har en stor fiskeutstyrsforretning i Larvik. Mange amatørfiskere bruker vinterkveldene til å lage de mest fantastiske fluer i materialer som fuglefjær i alle regnbuens sprakende farger, glitter og silikon til wobblere. "Sysakene" er meget fine instrumenter man også kan få kjøpt, og samle i et eget etui. Småsakser, pinsetter, spesialnåler m.m.
GARNTYPER
Som vi skrev i forrige utgave av Båtmagasinet: Du har lov til å sette ett garn i helgen, hvis det er kortere enn 30 meter og ikke flyter. Garnfiske er spennende og det finnes forskjellige garntyper. Her ser du flyndregarn (grønt) og krabbegarn (rødt) som er mye kortere og sterkere. Begge er bunngarn og brukes året rundt ute i skjærgården. Nå på vinteren er dessuten begge disse garntypene aktuelle innover i fjordene.