utgave nr 3 2007

Test: GpsGate

Publisert Sist oppdatert

Test: GpsGate

Løser mange GPS-problemer


Har du en GPS med USB som bare sender Garmin- (og ikke NMEA-) data – og et kartprogram som forventer NMEA-data på en COM-port? Med programmet GpsGate er det ikke lenger noe problem. I tillegg til å løse dette – og en mengde andre GPS-problemer – har programmet mange andre spennende muligheter – som for eksempel å dele dine GPS-data med andre over Internett.


Tekst og foto: Terje Bølstad
Programmet GpsGate er laget både for Windows (på PC) og for Pocket PC. Det koster bare US$ 29,95 (under 200 kroner), og du kan prøve det gratis i 14 dager før du kjøper. Det er enkelt å bruke, og produsenten har laget mange og gode bruksanvisninger. Vi har ikke testet alle muligheter dette programmet har, men det vi har testet, har fungert meget bra. Både programmet og produsentens Internett-sider nærmest oser av kvalitet.

GPS-data inn og ut
Den viktigste funksjonen som GpsGate gjør, er å motta data på en valgt PC-inngang (eller port), behandle dem, og så sende dem ut på en annen (også valgt) utgang. Har du en GPS som bare kan tilkobles PCen med en USB-kabel, kan GpsGate sende dem ut igjen på en virtuell COM-port. Kartprogrammet ditt behandler en virtuell COM-port som om det var en virkelig COM-port. Sender GPSen NMEA-data, kan de sendes videre – ubehandlet. Men hvis GPSen for eksempel bare kan sende Garmin data, kan programmet oversette dem til vanlig NMEA, slik at alle kartprogrammer kan benytte dem. GpsGate kan motta GPS-data fra alle kjente GPS-typer, inklusiv Bluetooth. Har du en PDA – eller Pocket PC – med innebygd GPS, kan dens data mottas i PCen via ActiveSync, og sendes ut på en ønsket port – for eksempel en virtuell COM-port. Det er også støtte for Garmins iQue.

Logging og simulering
Om du ønsker, kan GPS-dataene lagres i en fil, og spilles av senere. Programmet kan også simulere en GPS, hvor du kan legge inn en start-posisjon, fart og kurs. Du kan også motta NMEA-data fra forskjellige porter, og sende dem ut igjen (til et program) på én port. På veien kan du legge inn filtre over hvilke data-setninger som skal slippe igjennom, og hvilke som skal filtreres bort. Én strøm av NMEA-data kan også splittes ut til forskjellige porter. Har du flere programmer på PCen – som alle skal ha inn GPS-data – kan GpsGate sende de samme dataene til flere forskjellige porter.

NMEA over internett
GpsGate kan både sende og motta GPS-data over Internett. Dermed kan du for eksempel dele data fra én GPS til flere PCer som er tilkoplet nettet. Jeg forsøkte å motta AIS NMEA-data fra en Internett-adresse som sender ut AIS-data for hele kysten, og dermed kunne jeg se mange AIS-objekter (skip som sender ut informasjon om egen posisjon, fart, kurs, og så videre) på kartet i flere forskjellige kartprogrammer. Det vil fungere med de fleste kartprogrammer som kan ta i mot AIS-data, inklusive både SeaClear og TIKI Navigator. Klar veiledning – med informative illustrasjoner og skjermbilder både for PC og Pocket PC – viser hvordan GpsGate skal ”settes opp” for alle bruksområder.

Se posisjonen på Google Earth
Dette programmet kan også sende ut GPS-data til Google Earth eller Google Map, slik at du kan se på PCen hvor du (eller båten din) befinner seg – enten på et kart eller på et bilde – samme hvor i verden du er. (Noen tror at bildene på Google Earth er ferske, men på de steder jeg er kjent, ser jeg at bildene kan være mange år gamle.)

Del GPS-data med andre
Produsenten av GpsGate – Franson – driver en gratis tjeneste på Internett, hvor du kan dele GPS-data med andre. Du må registrere deg, og du kan selv begrense hvem som skal få se dine data. GpsGate sørger både for å sende og motta GPS-data fra dette stedet, og dermed har du mulighet for å vise andre venner hvor du er i øyeblikket, og samtidig kunne se hvor de er på mange av de vanlige kartprogrammene.

Anbefales!

Mer info: www.franson.com