utgave nr 9 2008

Hardanger Båtfestival

Publisert Sist oppdatert

Hardanger Båtfestival


Ti år med trebåter

NORHEIMSUND: I år arrangere Hardanger Båtfestival for tiende gang. Tre dager med trebåter og festivitas, fra 20. til 22. juni. For parallelt med båtfestival arrangeres det også musikkfestival. Det er en unik mulighet for folk å oppleve noe av det Hardanger er mest kjent for – trebåter og folkemusikk.


TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
At trebåtfestivalen er lagt til Norheimsund er ingen tilfeldighet. Hardanger har lange tradisjoner når det gjelder trebåter, både små og store. Her er det fortsatt et helt unikt og levende miljø for trebåter. Ingen andre steder i Norge er så mye kompetanse samlet. Hardanger Fartøyvernsenter ligger her og det gjør også et av Norges fremste båtbyggerier, Djupevåg Båtbyggeri. Et halvt hundre personer i området er direkte involvert i trebåtbygging. I tillegg kommer en håndfull pensjonister som bygger færinger på fritiden. At det er så mange fagfolk her gjør at båtfestivalen får et høyt faglig nivå, både på utstillere og foredragsholdere.
I tillegg til småbåter og tradisjonelle trebåter stiller alltid CMB – ”Classiske Motorbåter” – med en flåte ”smykkebåter”. Ikke minst er det alltid mange nydelige Furuholm-båter å se. Et år på etterskudd blir det markering av Djupevåg Båtbyggeri sitt sekstiårsjubileum. I fjor ble det ikke tid til markering for da var de kjente båtbyggerne opptatt med å bygge interiør til Operaen i Bjørvika.
I tillegg til utstilte båter er det i år et svært innholdsrikt og spennende program. Lørdagen er det foredrag med Tom Cunliffe, kjent båtskribent fra Yachting Monthly og litt av en eventyrer. Han skal snakke om seilføring på tradisjonelle båter. Tom Cunliffe er kjent for å krydre sine foredrag med mange anekdoter. Kristian Djupevåg skal fortelle om stell og vedlikehold av trebåter og Christopher Harris skal holde foredrag om Keiser Wilhelms skip på Vestlandet.
For de minste er det flere tilbud, med sjørøvertokt tre ganger i løpet av lørdagen, og søndagen er det tid for den tradisjonelle kroneregattaen, hvor de unge kappseiler med små lekebåter.
De som er interessert i musikk har mye å velge mellom. Det blir ”Viser for vær og vind” med Verablest og Dagfinn Malt. Søndagen er det konsert med Steinar Albrigtsen. Det blir flere smakebiter fra Hardingtonar, blant annet med Valkyrien Allstars. Her blir det båtliv for full musikk!

Mer informasjon på: www.trebaat.no