utgave nr 6 1998

Jorda rundt

Publisert Sist oppdatert

Jorda rundt med tom båt


AV DAG PIKE

150 studenter og lærere ved Furtwangen-universitetet i Tyskland holder på med et unikt jorda-rundt prosjekt, "The Relation Ship", som er en gigantisk utfordring på det tekniske plan. En trimaran, elleve meter leang og ni meter bred skal seile rundt kloden uten mannskap. Skroget er bygget på universitetet og er i cedar. Storseilet er selvslående og masten roterende. En av de største utfordringene har vært å skaffe nok strøm og økonomisere med energien. Hovedstrømkilden kommer fra 20 kvadratmeter med solcellepaneler ombord og to vindgeneratorer. Til sammen vil disse to strømkildene under gode forhold produsere ca 4 kW.
Autopiloten er linket til Inmarsat satellitter og programmert for forsiktig og konservativ seilas og på en mest mulig rett kurs med minst mulig bruk av strømkrevende fjernstyring. To kommunikasjonsenheter og tre videokameraer vil vise folk på land hva som foregår ombord. Bortsett fra de computerstyrte seilene, krever ikke selve seilingen revolusjonerende ny teknikk, men for å unngå kollisjoner, har man utviklet et nytt system basert på videokameraer og radar. Hver gang radaren signaliserer skip i nærheten, slås det strømkrevende videosystemet på, slik at situasjonen blir vurdert.
Planen er å starte i Lisboa nå i juni. Et mannskap tar båten ut og blir med et stykke før den overlates til seg selv. Det samme skjer når båten nærmer seg land, nemlig at et mannskap blir satt ombord til å få skutatryt i havn. Kursen settes først mot Cape Town og derfra over til Cape Horn, videre til New York . Syv stopp er planlagt og hele turen vil ta over et år.
Målet med prosjektet er å lære mer om fjernkontrollert seilas over lange strekk for fremtidens fjernstyrte shippingindustri og skaffe mer erfaring om interkontroll av skjermutstyr under tøffe forhold.

Rundt kloden på 48 dager?


Det er for tiden mange som har det travelt med å komme rundt jorda på rekordtid! Nå i juni starter en 82 meter hurtiggående ferge fra Port Klang i Malaysia. Målet er å sette ny jorda-rundt-rekord på 48 dager! Fartøyet er bygget hos Austals Ships i Australia og kalles SuperStar Express. Maksfart er 42 knop og med en planlagt gjennomsnittshastighet på 35 knop skal det ta 48 døgn å komme rundt.
Målet er å promovere Star Cruises som eier båten og deres senter i Langkawi i Malaysia hvor start og mål finner sted. Det er satt opp diverse trofeer for nye rekorder, både når det gjelder å komme helt rundt og raskest tid over ulike havstrekk.

Powered by Labrador CMS