utgave nr 6 1998

Test: Canons nye kikkerter

Publisert Sist oppdatert

Test: Canons nye kikkerter


Støtt bilde i stor sjø

Av Ingvar Johnsen

Glem alt du har lært om maks 7 x 50 som den optimale marinekikkerten. De som fotograferer kan også ignorere en del regler om bruk av teleobjektiver på frihånd.

Canon har etablert en ny standard ved å finne opp et system som stabiliserer bildet både i kikkerter og kameraobjektiver. Dette er gjort før via komplekse systemer forbeholdt profesjonelle og til priser langt utenfor en vanlig lommeboks rekkevidde. Vi har brukt et zoomobjektiv med en brennvidde på 75 til 300 millimeter i ett år, og er blitt “hekta”. Med et gyngende båtdekk under føttene, er 300 millimeters objektivet en tele som ligger helt på kanten av hva man klarer å betjene på frihånd. Med Canons stabiliseringssystem har det vært mulig å få skarpe bilder med eksponeringstider ned til ett trettiendels sekund. Så for fotointeresserte som jobber under forhold der frihåndsbruk uten stativ er en forutsetning, anbefales dette systemet.
Når det gjelder kikkerter, er 7 x 50 kikkerten etablert som en standard for bruk på sjøen. Men du har sikkert merket at selv denne relativt moderate forstørrelsesgraden kan være vanskelig å betjene i sjøgang. 7 x 50 er ikke etablert som en standard av småbåtbrukere. Den stammer derimot fra marinen og handelsflåten og i de sammenhengene er bevegelsene gjerne roligere og langt mindre brå og kjappe enn i en småbåt. Derfor kan du oppleve at selv en 7 x 50 blir ubrukbar. Canon har nå bygget inn sitt stabiliseringssystem i en ny marinekikkertserie, og det fungerer svært bra.
Foreløpig består serien av en 10 x 30, 12 x 36 og en 15 x 45 versjon. Vi har prøvd alle tre, og selv med den største fortørrelsesgraden klarte jeg å holde et støtt bilde til tross for ustøtt underlag. Erfarne kikkertbrukere vil i de fleste tilfeller si at en 15 gangers forstørrelsegrad er for sterkt å betjene på frihånd, men med det nye systemet er det satt en helt ny standard for kikkertbruk.
Når vi i utgangspunktet snakket om forbrukervennlige priser, er dette riktig, men billige er de likevel ikke. Gode kikkerter koster, og det finnes ordinære kikkerter til langt høyere priser. 10 x 30 koster rundt 5.300 kroner, 12 x 36 11.200 kroner og den største 15 x 45 ligger på ca 13.600 kroner. Når det gjelder kameraobjektivene, finnes disse med stabilisator i brennviddene 20 - 135 mm, 300 mm og 75 - 300 mm. Prisen på for eksempel 75 til 300 millimeters objektivet med lysstyrke 4,5/5,6 er ca 7.000 kroner. Både kikkertene og objektivene selges gjennom fotohandlere.
Opplysninger: Canon A.S., tlf.: 22 62 92 00.