utgave nr 4 1997

Lekkert i Monaco

Publisert Sist oppdatert

Lekkert i Monaco


Tekst og foto: Anders Værnéus

I slutten av september møttes flere av Europas flotteste veteranbåter i Monaco. I løpet av Monaco Classic Week kunne du se veteranbåter du bare har drømt om, legender som har fått nytt liv.

Dessverre hadde ingen fra Norden funnet veien til Monaco. Her var det båter fra Frankrike, Tyskland, Holland, Sveits og ikke minst fra England. Her var blant annet verdensrekordbåten ARNO Xl fra 1953, som den 15. oktober det samme året klemte til med en fartsrekord med imponerende 130 knop, vakre italienske ANGELO fra 1905 og en nyrestaurert Boesch-racer med mintgrønn innredning og mintgrønt ratt som fikk mange til å tenke tilbake til 1950 - 60 årene.
Totalt ble det vist et trettitall båter på kaien der to juryer vurderte både kvaliteten på restaureringen og båtens historiske verdi. I løpet av uken var det flere konkurranser og regattaer mens alle besøkende ble servert champagne, rødvin eller øl. Ikke dårlig! Se selv - kanskje får du lyst på en tur til lilleputtstaten under neste treff.

Cantiere Timasso bygde ARNO Xl i 1953 og lot henne få en 580 hk. V-tolver Ferrari som maskineri. Båten er 6,20 meter lang og 2,60 m bred og er en såkalt trepunkter eller hydroplan. Båten var utrolig fremgangsrik i hastighetskonkurranser og satte en verdensrekord på 130 knop i 1953.
Treffets mest ekstreme skrog var den lille racerbåten INSAM som ble bygget i 1945 av J. Jost Koritnik på Cantiere Insam. Den fem meter lange båten drives av en marinisert Lancia Aprillia, som i marineversjon kalles Fiocchini. Toppfart 35 knop.
En av messens absolutt største severdigheter både å se på og lytte til, var uten tvil John Hewetts LYNDORA fra 1947. John kjøpte båten fra USA for noen år siden og har restaurert båten til møbelstandard. Motoren er en historie for seg, nemlig en sideventilert Ford V-åtter med tre forgassere og Edelbrock-topper. Dette gir den 5,20 meter lange og 2,40 meter brede båten en toppfart på over 50 knop.
Fra Frankrike kom denne vakre nyrestaurerte Chris Craft raceren. Originalmotoren, en Gray Phantom sekser, er fortsattt ombord og gir den 19 fot lange båten en fart på 27 knop.